it´s too late to be late again

Články



Světlo ve fotografii


Autor: Michael Freeman
Vydal: Computer Press, 2014

Světlo ve fotografii Publikace M. Freemana o fotografování mám opravdu rád. Prakticky ve všech případech jde o osobní zkušenosti, které jsou velmi inspirativní. Než začnu psát o této, musím zmínit některé předchozí od téhož autora, které jsou rovněž skvělé, i když staršího data: Očima fotografa, Fotografie a nízká hladina osvětlení, Perfektní expozice a Fotografie a HDR.

Když fotograf začne přemýšlet nad světlem, jeho snímky dostávají nový náboj. Pokud bych k tomu měl přidat nějaký přívlastek, tak asi emoční. Je to skutečně tak, jeden objekt vyfotíte v různě osvětlených situacích a dostanete zajímavý příběh. Zjistíte, že díky pošmournému počasí s oblohou plnou nízké oblačnosti dostanete hezčí fotky, než za krásného počasí. Jde o zvyk, kdy vyměníte kontrastní přístup za tónové zabarvení. I za těchto podmínek můžete fotografii trochu podexponovat a najednou máte výsledek, který vytváří náladu. Dokonce i snímek, který vám dopadající světlo zkazí, může příjemně překvapit.

Situací s různým světlem je hodně a autor se věnuje mnoha z nich. Jednotlivé kapitoly popisují i drobné odlišnosti ve stylu měkké či tvrdé světlo zasazené do různých přírodních podmínek. Zároveň je jasné, že velkou roli zde hraje technika, jednak přístroj, a dále software, který je dvojí. Nějaký program pro úpravy na počítači, na který jste zvyklí, a interní uvnitř fotoaparátu. A právě v něm bývají skryté možnosti nad rámec běžného mačkání spouště. Proto se Freeman v závěru věnuje formátu RAW a přistupuje k němu opravdu prakticky. Neučí vás jak na úpravy, ale vysvětluje, proč je vhodný a jak jej lze využít.

Mnoho velmi kvalitních ukázek doprovází všechny uváděné možnosti, navíc na kvalitním papíru. Formát knihy je čtvercový a poměrně velký, nicméně díky tomu máte v rukou katalog vynikajících fotografií. Můžete v něm číst nebo si jen prohlížet autorovy snímky, které za pozornost rozhodně stojí.
>>>>>

01-08-2015

Na Timovi
Ve světě