it´s too late to be late again

Články



Nejpoužívanější je Firefox


Vítěz ankety o nejpoužívanější internetový prohlížeč.

Výsledky ankety o prohlížečích V anketě na Chytráku Timovi o nejpoužívanější prohlížeč zvítězil Firefox před Internet Explorerem a Operou. Hlasovalo celkem 500 uživatelů, anketa byla přístupná přibližně dva měsíce.

Mozilla Firefox – 41%
Poměrně vysoké číslo znamená jediné, tento prohlížeč se stává stále populárnějším. Důvod je prostý – prohlížeč je rychlý, umožňuje výbornou práci s oblíbenými záložkami, řada z nich je přednastavena tak, aby reagovala na potřeby co nejširšího počtu uživatelů. Pro práci s více webovými stránkami si otevřete pouze nový panel ve stejném okně, což vám šetří čas. Firefox je možné doplnit dalšími moduly, je jednoduchý a intuitivní.
Primárně pro tento prohlížeč například vznikl publikační systém TiddlyWiki, který, zejména v databázové verzi, má stále problémy s jinými browsery.

Internet Explorer – 30%
Tradiční prohlížeč, který se v anketě umístil na druhém místě. Já jsem přesvědčen, že ve skutečnosti by asi zvítězil a jeho pozice dvojky odpovídá především složení hlasujících. Kdyby se oslovila větší skupina lidí, navíc těch, kteří běžně používají Internet při práci, asi by vyhrál. Naprostá většina škol, úřadů a dalších institucí používá MS Windows a Explorer. Prohlížeč to je výborný, ale kdo si vyzkoušel Firefox, ten se již většinou k Internet Exploreru nevrátí. V každém případě se dá očekávat, že své uživatele bude mít vždy.

Opera – 18%
Z počtu hlasujících pro prohlížeč Opera mám radost. Je totiž velmi rychlý, a to při spuštění i vlastní práci. Nedávné verze, které byly zdarma, si s sebou nesly nepříjemný reklamní banner, nicméně dnes již je uvolněn bez reklam. Umožňuje pracovat s několika panely v jednom okně podobně jako Firefox, má zajímavou funkci, která umožňuje při novém spuštění pracovat na poslední otevřené stránce, zachytává nejpoužívanější weby (10 nej). Je plně lokalizován do češtiny.

Jiné prohlížeče – 11%
Více než desetina uživatelů dává přednost jinému typu prohlížeče, což podle mne reflektuje i přibližný počet uživatelů jiného operačního systému (nejčastěji Linux). Je pravděpodobné, že se v této skupině umístil i prohlížeč Mozilla (nikoli Firefox), který má od svého potomka přece jenom odlišné vlastnosti, a to především v nabídce nastavení a spolupráci s implementovaným WYSIWYG editorem Mozilla Composer. Dále asi Safari, Konqueror, Galeon a jiné.

Prohlížeče, které jsou k dispozici zdarma, najdete na Internetu volně ke stažení, déle se objevují celkem pravidelně na různých médiích v počítačové literatuře a časopisech tak, jak vycházejí nové verze.

04-06-2006

Na Timovi
Ve světě