it´s too late to be late again

Články



Ajax Penumbra 1969


"Tohle je nonstop knihkupectví, ničeho tady nemáme víc než času."

Záhadný příběh, který se odehrává v knihkupectví pana Penumbry, nevzniká z ničeho, ale předchází mu cesta, která určuje následnost. Ajax Penumbra jako student plní úkol, který vede k nalezení knihy a zaniklého knihkupectví v San Francisku, městě květinových dětí a nálad roku 69. Pátrání jej dovede k lidem, kteří vnímají svůj vztah ke knihám jinak než většina zákazníků, a i v myšlení Ajaxe dochází k postupné proměně.

Hledání a nalezení ztracené knihy nakonec není jen o ní, Ajax Penumbra vstupuje do členství knihkupectví a začíná se odehrávat nová kapitola jeho života. Dále nic nevíme, ale to nevadí, o několik desítek let později je přece v San Francisku jeho nonstop knihkupectví.

Chytrý nápad s touto rozsahem velmi malou knížkou, která údajně vyšla pouze v elektronické verzi, nemá chybu. V podstatě jde o prolog Robina Sloana k vlastnímu románu z předloňského roku, ale posazení do období šedesátých let minulého století do něj vnáší jiné světlo. Ukazuje, co bylo kdysi, ale zároveň vytváří nové náměty. Doporučuji číst v pořadí, v jakém obě knihy vyšly. Proti proudu času.

20-08-2015

Na Timovi
Ve světě