it´s too late to be late again

Články



Roštejn a Rokštejn


Vysočina známá i neznámá, plná objížděk a nečekaných památek.

Dvě velmi zvláštní historické pozoruhodnosti najdete několik kilometrů od sebe. Svými názvy velmi podobné, vizuální příbuznost ovšem žádná. Několik slov si zaslouží obě již proto, že jsem ani jednu z nich do letošního léta neznal.

Roštejn

Hrad Roštejn nás překvapil tím, jak je zrekonstruován. Skryt uprostřed lesa, s příjezdovou cestou prakticky až k nádvoří, nabízí kultivované prostředí od restaurace až po placenou prohlídku ve dvou okruzích. Historická výbava je standardní, ale dva objekty mne nadchly - socha Lotra z Golgoty a mračící se portrét zobrazující chuť. Nejzajímavější je ovšem hradní věž. Půdorys ve tvaru nepravidelného sedmiúhelníku je ochutnávkou pro moji geometrickou duši.

Rokštejn

Rokštejn je zřícenina v otevřeném údolí, ke které musíte dojít pěšky. Z dvou kilometrů vzdálené vesnice pohodová cesta neustále klesá a vy si říkáte, že hrady se stavěly zpravidla na kopcích. Jdete a najednou se před vámi objeví zbytky věže, zdí a hradeb. Pod modrou bezoblačnou oblohou vypadají jako v pohádce, vy si můžete volně procházet všechna místa a hledat nějaký stinný kout. Na celém prostranství je vidět pozvolná rekonstrukce vypadající zatím spíše jako vykopávky.

Místa odlišná, ale mystická. Zatímco na Roštejně byly desítky návštěvníků, u Rokštejna jsme byli po celou dobu sami. Hrady mám rád spíše zvenku, takže zřícenina mne bavila trochu víc. Existuje mnoho pro nás neznámých míst, dvě si mohu přesunout do šuplíku poznaných.
>>>>>

02-10-2015

Na Timovi
Ve světě