it´s too late to be late again

Články



O Windows převážně vážně


Článek vznikl jako kompilace dvou jiných, které spolu příliš nesouvisí. Snad se v něm vyznáte.

Jak říká jeden kamarád, Windows na mobilu jsou jen pro nadšence. Nevím, jestli mezi ně také patřím, ale Lumii 920 mám přes dva roky a je to mnou nejdéle používaný telefon. I když mi například sedí textový editor Google Docs více než cloudový Word, v širším měřítku mi mobilní Windows docela vyhovují (hlavně foto). Nejde jen o systémovou vyladěnost, ale například Dropbox synchronizuje výborně. A co mi chybí? Asi nejvíce již zmíněné googlovské Dokumenty, jsem ale už smířen s tím, že Microsoft se s Googlem jen tak nedomluví. Dále Hangouts, ale to je asi všechno.

Mírnou naději na zlepšení stavu jsem viděl minulý týden v akci Microsoft Roadshow (Karlovy Vary). Snaha o multiplatformní otevřenost sice naráží na licenční politiku pro školy, kterou jsem dosud nepochopil, ale mírný pokrok tu je! První společná část proběhla ve stylu americké keynote. Oba moderátoři věděli, co chtějí říct a nové služby pro školy prezentovali slušně. Hlavně jsem byl rád, že se povídání nezvrhlo na otázky o penězích, asi jsme si na Microsoft už za ta léta zvykli. Samozřejmě šlo především o Windows 10 a související platformy - OneDrive a Windows Store.

Jak jsem psal, Microsoft zvolil správnou cestu tím, že nabízí své nativní aplikace multiplatformně. Bohužel jeho vlastní systém občas přichází na řadu jako poslední. Zkouším používat OneNote a logika ve Windows Phone je jiná než v Androidu a iOS. A jiná zde znamená méně intuitivní. Byť subjektivně, ovládání v konkurenčním Evernote vnímám na mobilu jako lépe vyřešené. Proto jsem byl zvědav, jak vypadá například sdílení sešitů v rámci třídy. Můj hlavní poznatek je, že organizačně funguje jen po dobré přípravě (ani ne tak technické, jako spíše metodické), potenciál do budoucna ale podobný přístup má.

Jiným příkladem je Excel. Nedávno jsem ukazoval studentům, jak v tabulkovém kalkulátoru pracovat s nejmenším společným násobkem a největším společným dělitelem. Excel i Libreoffice jsou na PC bez problémů a obě funkce máme k dispozici. Ale v mobilních zařízeních? Google Sheets (Android, iOS) ano, Numbers (iOS) také. Excel ve Windows Phone? Bohužel nikoli, implementované funkce neobsahuje a umí je pouze číst v případě, že jsou připraveny v cloudovém Excelu.

Hůře uchopitelná je pro mne aplikace Office Mix, která je podporou pro PowerPoint, protože přípravy v podobném duchu nedělám. Vlastní prostředí, které vychází z Office 365, je hezké a vcelku přístupné, nicméně si neumím představit, co bych v něm tvořil. I když Office Mix umí export do HTML, u mne vítězí Moodle. Nasazování Open Source do škol dávám určitě přednost.

Proč jsem zmínil LMS Moodle? Na Roadshow jsem se zapsal do semináře slibujícího tablety jako nástroj pro týmovou práci ve výuce. Čekal jsem mé oblíbené téma BYOD, místo něj šlo o představení webového nástroje TOGlic. To opravdu nemusím! Placené prostředí, u něhož nevidím žádnou přidanou hodnotu vzhledem k Open Source, bych nedával ani za trest.

Mobilem jsem začal, a tak jím budu končit. Že i v Microsoftu jsou hračičkové, dokazují osmibitová retra, která mne na Lumii opravdu baví. Za zmínku stojí tři: 8-Bit Weather, MS-DOS Mobile a chytlavá hra Retro Runners, tu si docela užívám.

28-10-2015

Na Timovi
Ve světě