it´s too late to be late again

Články



U Moučných pytlů


O jednom prosincovém běhu v říjnovém počasí.

Běžím zhruba patnáctý kilometr a začíná mi docházet, že toto sousto budu trávit těžce. Jenže jde o místa, která mne provokují dost dlouho na to, abych je stále opomíjel. Takže hezky od začátku.

Po týdenním neběhání vinou dešťů jsem měl jasno, že poběžím ke Svatošským skalám. Trasa o 16 kilometrech je vcelku pohodová a i za mokra si ji užívám. Nevím, jestli to bylo solidním časem při doběhu k houpacímu mostu, ale měl jsem opravdu chuť tentokrát dát i hájovnu Bor. Na vysvětlenou, od řeky běžíte 1,5 km lesní pěšinou v prudkém stoupání, které přerušujete úžasem nad ozářenými skalami na protějším břehu.

Pohled na Svatošské skály

U hájovny si fotím rozcestník (Loket je nějak daleko) a pokračuji po stoupající lesní asfaltce. Těmi jsou Kozí vrchy prošpikovány a vznikají postupně další. Za chvíli jsem u hlavního cíle celého běhu.

Moučné pytle, které patří k pozoruhodnostem Slavkovského lesa, se tyčí na místě, ke kterému spíše klopýtám, běžet se tu moc nedá. Podobné skalní útvary mne fascinovaly vždy a tak rychle fotím, abych moc neprochladnul. Je jen několik stupňů nad nulou a fouká, což ve výšce nad 600 m docela cítím.

Moučné pytle

Mapový podklad ve Sports Trackeru za moc nestojí, ale není problém zapnout Mapy.cz, které vykreslují celé okolí turisticky přesně a ve spojení s GPS jsou jedinečné. Jsem na těchto trasách poprvé asi po dvaceti letech a vzdálenosti si nepamatuji. Jenom vím, že domů to mám okolo 12 km, voda mi dochází a pokud chci běžet, nesmím zastavovat.

Poslední křižovatka, kterou pro jistotu kontroluji na mapě v mobilu, má hezké pojmenování Kozihorská. Méně optimistický je rozcestník, který mi ukazuje, že do Lokte mám před sebou ještě 6 km. Vím, že až k nám přibudou ještě další dva, a tak pokračuji v rozumném tempu. Do vnitřního klidu se konečně dostávám u rozcestí Zdemyšl, kde to znám a začínám závěrečný seběh do Lokte. Bohužel už dost bolestivý, cítím každý došlap a jsem vděčný Newtonovi za zákon setrvačnosti.

Dobíhám domů, vypínám Sports Tracker, který mne odměňuje téměř 22 km, a těším se na zápis úplně nové trasy na stránky Outdoor Loket. Ještě posílám fotku Svatošských skal na Twitter a i tento běh se stává minulostí.
>>>>>

20-12-2015

Na Timovi
Ve světě