it´s too late to be late again

Články



Fitbit aneb Jak se dělá Megakrok


Řekni mi, co je na tobě chytrýho. Snad náramek…?

O sportovní aplikaci Fitbit jsem psal nedávno, dneska budu pokračovat o chytrém náramku. Přesně jde o Fitbit Charge HR, který umí o něco víc, než jen počítat kroky.

Jakýkoli produkt ve stylu wearables mně vždy připadal jako zbytečnost. Po dvou měsících s Fitbitem bych řekl, že jde o docela zábavnou hračku, která má přidanou hodnotu pro sport. U mne konkrétně pro běhání.

Řekl jsem si, že nepodlehnu okamžitému kouzlu nového zařízení a se svojí reakcí nějakou dobu počkám. Nakonec jsem zvolil termín Megakrok. Až mi aplikace ukáže, že mám za sebou jeden milión kroků, bude čas něco napsat. Zajímavá statistika navíc ukazuje, za jak dlouho se tak může stát.

Náramek jsem aktivoval 26. prosince a Megakroku dosáhl 3. března. Menším šidítkem je fakt, že nevelký počet se týkal běhání, neboť jsem Fitbit testoval na mobilu jako tracker (přes 116 tisíc kroků). Mám jej na ruce každý den, protože má v sobě hodinky. Co vlastně měří? Kromě počtu kroků ukazuje přepočtenou vzdálenost v metrech, tepovou frekvenci, spotřebované kalorie a vystoupaná poschodí. Nemá GPS, takže je pravděpodobně odhaduje podle změny chůze. Synchronizace s aplikací v mobilu je buď neustálá, nebo manuální, především ale spolehlivá.

Fitbit - graf
Víkendy asi poznáte, že?

Podle statistik je standardní počet kroků alespoň 10 tisíc denně, abyste mohli říct, že žijete nesedavě. Hodnotu si můžete nastavit podle vlastního uvážení třeba jako osobní výzvu, mně těch deset kilokroků vyhovuje. Pro zajímavost: v měřeném období jsem této hranice nedosáhl 11x, na druhé straně mám v jednom dnu i přes 35 tisíc kroků (včetně delšího běhu). Zajímavější jsou ale týdenní součty. Mám rád velká čísla a také motivace by měla mít svoji mez.

Návykovost je vysoká, a to náramek nepoužívám pro sledování spánku. Jednak bych ho asi svým stylem spaní totálně zblbnul, a dále by mi na ruce vadil. Nicméně má v sobě budík, takže v 6:00 vás lehce zašimrá na zápěstí a den začíná.

Fitbit má ještě jednu zajímavou funkci Call Notification. Když vám někdo telefonuje, zavibruje a na displeji ukáže jméno volajícího. Vzhledem k slušnému dosahu Bluetooth (až 20 m) jde o skvělou vychytávku. Aplikace v mobilu i na webu poskytuje solidní přehled informací, navíc se můžete zasíťovat a svá data sdílet.

06-03-2016

Na Timovi
Ve světě