it´s too late to be late again

Články



Kráva nebeská


"Všichni jsme posvátné krávy."

Určitě by mne nenapadlo vnímat hlavního hrdinu seriálu Akta X jako spisovatele. David Duchovny mne přesvědčil o opaku, navíc způsobem opravdu vtipným. Příběh krávy, prasete a krocana je zvláštně logický, což z něj tvoří absurdní humor, který mi sedí.

Když kráva Elsie Bovaryová zjistí, co vědět nikdy neměla, rozhodne se vzít osud do svých nohou a strávit zbytek života tam, kde se jí bude dostávat patřičné úcty. Vlastně to není ani moc složité, stačí sehnat mapy, letenky, hodil by se mobil s navigací a Internetem…

Na farmě se ale nic neutají, a tak postupně na putovní scénu vstupuje prase Šalom, které během příprav přechází na židovkou víru a míří do Izraele. A s ním krocan Karl, jenž se rozhodne strávit života v Turkey. Aby ne, že? Ta shoda jeho jména a evroasijské země přece nemůže být náhodná.

Příběh je nenuceně humorný, vcelku nenápadné chvilky tvoří pocit, že se vlastně nic zvláštního neděje. A když se krocan rozhodne, že létat bude, proč by nemohl být pilotem? Čtete a vlastně vám vůbec nepřijde divné, že se všichni tři mezi sebou bez problémů domluví.

David Duchovny se asi musel pořádně bavit, když knihu psal. Skoro se ani nechce věřit, že něco podobného vychází. Jak autor uvedl v závěru, ještě že Disney i Pixar odmítly původní scénář, Kráva nebeská by možná jako knížka nikdy nevyšla.

03-07-2016

Na Timovi
Ve světě