it´s too late to be late again

Články



Responzivní Chytrák Tim


Sice to trvalo, ale nakonec jsem si čas pro responzivní web našel.

Před třemi roky jsem si napsal webovou aplikaci, která nabízela (vlastně stále nabízí - chytraktim.cz/mobil) tento web v mobilní verzi. Byla hodně očesána tak, že nabízela možnost číst články a nejnovější mikrospot, popř. snímek. Problém byl hlavně v umístění aplikace v podadresáři. V současné době mi sice poskytovatel webového prostoru nabízí v ceně i subdoménu, ta ale problém neřeší.

A tak jsem se pustil do responzování (skvělé označení, že?) původního webu. Principu responzivních stránek docela rozumím, ale předělávat přes deset let starý web se statickým layoutem? Nebylo by nakonec lepší napsat ho nově?

Zvolil jsem střední cestu. Budu jej upravovat, jak to bude nutné. Pokud si řekne o zásah do kódu, nebudu se tomu bránit. Zároveň si neplánuji vymýšlet nějaké novosti, stránky mi vcelku vyhovují designově, přístupností i rychlostí. Takže jak?

Prakticky všechny úpravy se týkají kaskádových stylů. Jenže zkuste do něj zasáhnout tak, aby nebobtnal a neovlivňoval rychlost načítání. Byla nutná změna záhlaví a skrytí pravého sloupce. Technicky to nebyl problém, ale v designu? Mám rád barevné přechody, které jsem dosud řešil obrázkem. Ten je nyní odstraněn a gradient deklarován přímo v CSS.

V podstatě ani nemám potřebu výrazněji něco předělávat. Web funguje spolehlivě a relativně rychle. Podle googlovského měření PageSpeed Insights nevrací žádné fatální chybové hlášky, pouze několik doporučení. Je také pravda, že bych dnes raději sáhl po ověřeném redakčním systému, pokud by šlo o nový web. Což určitě doporučuji, jenže v roce 2004, kdy Chytrák Tim vznikl, to s podobnými platformami nebylo tak slavné jako dnes.

Přestavba starého webu má ale i své pozitivní stránky. Chcete-li, aby vám web na malých svislých displejích opravdu běhal, díky jeho úpravám se dost nového naučíte. Abych nezapomněl: pokud byste si uložili záložku webu na plochu v iOS nebo Androidu, měla by se objevit jeho charakteristická ikona.

10-08-2016

Na Timovi
Ve světě