it´s too late to be late again

Články



Velké otázky z fyziky


K pochopení světa okolo nás stačí málo.

Jdu okolo Levných knih a náhle spatřím publikaci na prázdniny jako stvořenou. Fyzika od Michaela Brookse je totiž bezvadná. Odpovídá na řadu otázek a objasňuje, aniž by autor použil nějaký vzorec. Vlastně jeden ano.

E = m.c2

Vím, že fyzika nepatří mezi oblíbené školní předměty, že je velmi závislá na učiteli. Stále si dokážu vybavit své fyzikáře na gymnáziu i na fakultě, mezi nimiž byli excelentní motivátoři i učebnicoví čtenáři. Fyzika se dokonce v oblíbenosti ocitá až za chemií, což ovšem moc nechápu.

Zpět k Velkým otázkám, každá z nich totiž stojí za úvahu. Je to vlastně historie, která se vždy drží konkrétního tématu. Od zamyšlení se nad časem, přes Schrödingerovu kočku, padající jablko a náhodu, až po chaos, existenci a modelování reality. Pokaždé budete mít pocit, že by nebylo špatné více se dívat kolem sebe.

Jako fyzikální jev mne vždy fascinovalo vlnění. Kapitoly o něm jsem si opravdu užíval. Hodíte kámen do vody a vzniká podivuhodný příběh jako ze šuplíku sci-fi. A to jste na úrovni viditelných útvarů. Jenže můžete postupovat dál až k elektromagnetickým vlnám, kde matematicky vyjádřené vlastnosti naznačují, jak to celé funguje.

Závěr knihy je excelentní, neboť vysvětlení podstaty reality Rogerem Penrosem ve stylu hry kámen-nůžky-papír je vrcholem jednoduchosti. A stejně silné jako věta Informace je fyzikální.

16-08-2016

Na Timovi
Ve světě