it´s too late to be late again

Články



Bretaňská poznání


Jsou místa, která okouzlí téměř okamžitě. Taková je i Bretaň.

Co znamená pro středoevropana návštěva nejzápadnější části Francie? Země, která je zejména v posledních měsících v neustálém napětí a očekávání, odkud přijde další rána? Tak především nádherné vjemy, na které budeme dlouho vzpomínat.

Bretaň je krásná, což by asi potvrdil každý, kdo tam byl. Je plná slunce, nádherných lesů a památek, ze kterých historie přímo sálá. V každém městě nebo vesnici najdete minimálně kostel, který zpravidla připomíná spíše katedrálu. Těch je v Bretani celkem čtrnáct, všechny jsou otevřeny. Nikde se neplatí vstupné a fotit uvnitř můžete, jak chcete. Samozřejmě také zdarma, nikoho z místních to nepohoršuje.

Klid a respekt

Nejsem žádný nadšenec pro historii, ale tady mne docela zasáhla. Možná proto, že Bretonci to nikdy neměli jednoduché. Pozůstatky starých Keltů v podobě tisíců menhirů a dolmenů nutí k pokornému zamyšlení a dotyk chladného kamene prostupuje celou vaší myslí.

Menhiry v Carnacu

Pobřeží je otloukáno neustálými vlnami Atlantiku a vy koukáte skrze mlhu ve snaze spatřit alespoň kousek oceánu. Stačí ale přejít přes hřeben na druhou stranu útesu, kde se bílý opar zrovna zvedá, a vy spatříte nádherné skály v modré vodě. V dálce vykukuje ostrov Sein, i ten má svoji kapitolu v bretaňské kronice. Vůbec nevadí občasný déšť, k okolním vřesovištím tak nějak patří.

Bretaňské útesy

Sever Bretaně lehce omývá kanál La Manche a my máme neuvěřitelné štěstí na počasí. Dopolední slunce dobarvuje mořskou hladinu, díky čemuž vznikají nádherné kontrasty. Pěší túra je plná focení, nevím, kam objektiv zamířit dříve. A když se vám podaří stihnout západ slunce na hradbách v St-Malo, odjíždíte s pocitem, že tak nějak to má být.

Na hradbách v St-Malo

Během týdne jsme v Bretani hodně chodili a v nohách měli přes 80 kilometrů. Každý krok byl odměněn něčím zajímavým, protože západní pobřeží je opravdu bohaté na zážitky. Prošli jsme si okolo dvaceti měst a městeček a všude potkávali pohodové místní, kteří se v záplavách hortenzií mile usmívali.

Pohoda v ulicích

Několik poznatků k zamyšlení si přináším. Námi navštívená část Francie je velmi čistá, nikde se neválí odpadky. Kruhové objezdy jsou plné originálních výtvorů, od porostů, přes sochy až po různé domky a stavbičky. A také že Francie je velmi zranitelná země. Nikoli pouze kvůli geografické poloze, ale i díky přívětivosti, která je cítit na každém kroku. A francouzština? Způsob, jak komplikovat život zbytku světa.

Foto z Bretaně
Video z Bretaně

01-09-2016

Na Timovi
Ve světě