it´s too late to be late again

Články



Fotofiltr Kreuzberg


Kde začíná radost z mobilního focení?

Nedávno jsem psal o aplikaci Hipstamatic, která pracuje s fotografiemi buď v následné úpravě, nebo je zpracovává již při pořízení. Princip programu je v použití filtrů, které slouží jako připravené šablony. Ty lze naštěstí editovat, takže tvůrčí potenciál fotografa není nijak omezován. Některé filtry si zaslouží větší pozornost a tak jsem vybral sestavu Kreuzberg. Vycházím samozřejmě z představy, že uživatel chce tvořit, nikoli skrývat chyby na snímku (ostatně, co je vlastně chyba, že?).

Reader

Filtr Kreuzberg Hipstapak vychází z kombinace objektivu Johannes a filmu Strausberg. Objektiv je velmi kontrastní a hodí se například na zvýraznění objektů v popředí bez nutnosti vykreslování detailů. Výrazně tak zesiluje obrysy. Schopnost některé části fotografie tónově dokolorovat je ale spíše problém, hodně záleží na okolním světle. Zvolená forma půltónu vychází z tečkování, kde velikost teček a jejich vzdálenost dává výslednému obrazu zajímavý optický klam. Kombinace se světlem může tvořit iluzi mírného prohnutí, ale to je již hodně subjektivní pohled.

Dragon

Film Strausberg tvoří podkladovou vrstvu jako texturu s novinovými vzory. Díky různé intenzitě světla vzniká zajímavé propojení, které se ale zdaleka nehodí pro každou situaci. Texty vytvářejí pocit, že noviny jsou z doby staré dobré Anglie v 19. století a celkový výsledek působí jako koláž.

Vyfotil jsem několik snímků a na některých bylo vidět, že nepromyšlené používání může vytvářet poměrně nudné kýče. Filtr se rozhodně nehodí pro krajiny, výsledek sice může na první pohled vypadat zajímavě, v podstatě se ale není čeho chytit. Naopak, pokud šikovně propojíte Kreuzberg s jiným filtrem zaměřeným spíše na barevnost, může vzniknout hezký produkt, na kterém vyniká jeden objekt.

Kreuzberg je čtvrť v Berlíně, která žije v podobném duchu jako například Soho v Londýně. Společenská nezávislost, punk a alternativní přístupy se odrážejí i v lehce bohémském pojetí digitální fotografie, možná proto došlo k takovému pojmenování.

11-12-2016

Na Timovi
Ve světě