it´s too late to be late again

Články



Seminář, který mne bavil


Výborné školení G Suite a nenápadná pochvala lektorovi.

Občas se vyplatí vyrazit do světa (chápejte, do Prahy) za vzděláním. Jet v lednu, navíc v ranním odporném mrazu a večerní sněhové vichřici, to chce velkou dávku nadšení. Ale dostat podobnou akci k nám na západ, vyladit termín s lektorem a přilákat na ni lidi fakt není jednoduché. A tak jsem v polovině ledna vyrazil já. I když cloudové prostředí Google používám osobně i pracovně docela dlouho, potřeboval jsem některým oblastem dát větší systém.

Seminář vedl lektor Pavel Minář, což pro mne byla velká motivace. (Mimochodem, potěšil mne rozpomenutím, že o sobě z dřívějška víme díky Zoneru). Účastníků bylo docela dost, já jediný ze vzdělávací instituce. To vidím jako výbornou zkušenost, protože reakce lidí z komerční sféry vytvářejí jiný pohled na reálnou praxi. Ve škole to tak nevyzní, neboť její život řídí hlavně sofistikované administrativní systémy, ale pro firmy může mít podobné prostředí jako Google výrazný přínos. Zajímavý byl poměr vlastních notebooků, ty s Windows vs. Macbooky zhruba 1:1.

Co není v kalendáři, to se nestane. Školení nebylo moc technické, ale spíše manažerské. Čím jsem starší, tím více mi podobný přístup vyhovuje, navíc s pocitem, že pro něj mám uplatnění. Témat bylo dost, nejvíce času lektor věnoval Gmailu a kalendářům. Poštu od Google používám už od doby pozvánek, přesto mne několik vychytávek zaujalo. Tím spíše, že i naše škola je na Google Apps. Ale kalendář jsem dosud vnímal jen jako plánovač bez dalšího využití. Jenže on dokáže docela zajímavě inspirovat. Ano, to mne chytlo a jeden takový už mám vytvořen.

Možná to znáte…
Po určité době máte pocit, že díky praxi do nějaké oblasti docela dobře vidíte. Říkáte si, že čas strávený někde na kurzu je pro vás zbytečný, že vám vlastně dosavadní dovednosti stačí. Jenže ono je to trochu jinak, alespoň u mne. Nejde o jednotlivé aplikace z G Suite, ty do nějaké úrovně používám dlouho. Ale přidaná hodnota je v jejich systematizaci. Naučit se automatizovat procesy vzájemným propojením jednotlivých programů je cesta, která má vizi. Jde o jakýsi výstupní pracovní ekosystém a já jej vnímám jako zajímavou výzvu.

Ještě k lektorovi. Pavel Minář byl skvělý, jednak věděl, co chce říkat, a dále měl příjemné podání. Lektorské dovednosti jsem díky své práci zvyklý hodnotit a tady jsem se ani chvilku nenudil. Nezatěžoval nás zbytečnými prezentacemi a celé školení vedl v živém vlastním prostředí. Navíc mi po několika dnech přišel mail s několika dalšími vychytávkami a pozvánkou do skupiny na Google+, ve které se G Suite řeší.

30-01-2017

Na Timovi
Ve světě