it´s too late to be late again

Články



Fotografie - to není o nastavení clony


Autor: Jay Maisel
Vydal: Zoner Press, 2015

Pokud bych chtěl stručně charakterizovat uvedenou publikaci, tak asi slovy kniha plná emocí. A to nikoli pouze díky nádherným fotografiím, ale také komentářům, které každý snímek představují. Během chvilky získáváte pocit, že vám je nálada fotografií bližší. Texty jsou stručné, čtivé a zábavné. Nutí vás totiž zamyslet se nad záměrem, možná i polemizovat, ale v každém případě sledovat text i snímek současně. Abyste pochopili, proč vznikl.

Fotografie - to není o nastavení clony Kniha není manuál. Určitě se zde nedočtete, jak co nastavovat, abyste dosáhli cíle. Ale poznáte, jakým směrem se ubírají autorovy myšlenky, když je například osloven agenturou s žádostí o reklamní snímek a ví, že by to udělal jinak. Neradí, nepoučuje, ale přesto v každé kapitole najdete text, který si zaslouží další citaci. V názvu se píše o cloně, vysvětlení najdete v poslední části. Hrátky se clonou umožňují vkládat do fotografií hloubku jako představu třetího rozměru a zdůraznit detail. Získáváte tak klíčový objekt, jehož obraz ožívá.

Být někde ve správnou chvíli, přemýšlet o světle a místě nebo naopak cíleně vyčkávat. Jde o přístupy, které mohou vycházet, ale taky selhat. Fotograf si ale nestěžuje na ztracený čas, protože ví, že existuje náhoda. Že okamžité emoce jsou víc než plánování, že nemusíte být nejlepší na světě, ale stačí mít štěstí. To vše autor sděluje na 200 stranách, z nichž polovinu tvoří zajímavé a promyšleně vybrané snímky ve vysoké kvalitě.

Je úplně jedno, jestli budete knihu číst postupně, nebo ji náhodně otevřete. Jay Maisel je opravdový vizionář, který chce fotografií tvořit příběh. Na každé stránce vás čeká něco poutavého, někde více, jinde možná méně. Kvalitu publikace ale potvrzuje fakt, že ani jeden snímek není nudný. Dokonce mi některé připomínají vlastní úlovky, a to hlavně díky pocitu, který ve mně vytvářejí.
>>>>>

11-03-2017

Na Timovi
Ve světě