it´s too late to be late again

Články



Chromebook a Android (4)


První nadšení střídají rozpaky, ale určitá využitelnost tu je.

Mám štěstí, že můj Chromebook byl zařazen mezi ty, které měly dostat podporu pro aplikace z Androidu. Je pravda, že jsem to čekal dříve, ale Chrome OS používám desátý měsíc. Takže to tak dlouho vlastně není. V pátek 14. září večer si systém řekl o schválení důležité aktualizace a najednou se na liště objevila známá ikona Google Play. Paráda, říkám si a v Nastavení povoluji spuštění aplikace.

Obchod je uveden jako beta verze, ale zatím se chová stabilně. První program, který jsem vyzkoušel, byl Microsoft Word. Do pekla se plíží mráz, v operačním systému od Google běhá jedna ze zásadních aplikací z dílny Microsoftu! Chování je stejné jako v tabletu, jste vyzváni k připojení k úložišti OneDrive, můžete se tomu ale vyhnout. To samé platí pro Excel. První zádrhel! Jakkoli je nabídka Google Play bohatá, zdaleka ne všechno je využitelné. I přes stabilitu obchodu obě aplikace od Microsoftu občas padají a rozhodně to není nedostatečným hardwarem. Chromebook patří k technicky vyspělejším strojům.

Chromebook Acer for Work

Jinou velmi podstatnou aplikaci instaluji posléze. Jde o editor videa Quick, který je určen primárně pro kamery GoPro. V současné době to je pro mne asi jediná alternativa, kterou mám i na starším Nexusu. Zatím se jej učím, nečekám, že mi nahradí iMovie, ale jako záloha je dobrý.

Samozřejmě nemůžu opomenout editory fotografií. Zkusil jsem Zoner pro Android, ale ten nešel ani spustit, okamžitě se vypnul. Ale dneska už považuji stejně za nejlepší aplikaci pro mobilní editaci fotek Snapseed. A ten běhá i v Chrome OS parádně! Snímky se upravují stejně jako v Androidu nebo iOS a nabídka nástrojů i export mají stejnou logiku.

Vím, není toho moc, ale Chrome OS mne za uživatelských 10 měsíců vychoval k softwarové střídmosti, takže toho moc nepotřebuji. Tím spíše, že aplikace do cloudu nenainstalujete a disk není velký. Zatím to tedy stačí.

Jak to vidím po několika týdnech?

Prakticky po celou dobu jsem nainstalované aplikace z Androidu nepotřeboval, vlastně jsem je jen testoval. Určitě je dobře, že možnost jejich využívání existuje, protože Obchod Chrome není příliš bohatý. Ale u mne to zatím vypadá, že všechny používané programy jsou pouze alternativou k těm nativním. Google Play jsem prozatím odpojil.

Dost přemýšlím nad tím, zda jsou podobné cesty do budoucna smysluplné. A řekl bych, že spíše nikoli, on je to hlavně marketing. Google by měl více motivovat vývojáře pro Chrome OS, pokud nechce, aby chromebooky skončily na okraji zájmu.

15-10-2017

Na Timovi
Ve světě