it´s too late to be late again

Články



Mrazivé běhy


Lze běhat v mrazech? A jak se na to připravit?
(Aktualizováno 25. února)

Je ráno, venku sedm stupňů pod nulou a podle Aladina pocitově ještě o dva méně. Je zároveň slunečno, na obloze ani mráček a za oknem to vypadá jako poetická běžecká atmosféra. Fouká ale studený vítr a na cyklostezce u řeky se to rozhodně nezlepší, spíše naopak. Přesto chci vyrazit. Co si vzít na sebe?

Je to jednoduché, beru si tři tradiční zimní vrstvy (dvě trika a bundu). Co ale na nohy? Nakonec vítězí běžkařské kalhoty, protože mají zateplená kolena. A přes stehna ještě jedny elasťáky. Dvoje ponožky, protože běhám v síťovaných botách a při předchozím běhu jsem pouhou jednu vrstvu dost pocítil.

Běh v mrazu

Nenosím rád čepice, ale tentokrát jsem oblíbenou čelenku neriskoval. V zimě s ní ale běhám i kolem krku. Je to pohodlné a neuniká zbytečně teplo. Tentokrát se hodí pro dýchání (vypadám jako bandita), mrazivý vzduch umí pozlobit, a tak multifunkčnost čelenky vítám. V rukavicích se po několika kilometrech potím vždy, teď je mi to jedno.

Vlastní běh je docela pohodový a překvapivě v mém běžném tempu. Dávám si pozor, abych to nepřehnal, mráz u řeky je opravdu nepříjemný a navíc fouká ledový vítr. Prakticky nesmím zastavit, v takové zimě pot na těle okamžitě chladne, i kdybyste měli pět vrstev oblečení. Hodina mi dneska stačí, těch deset kilometrů je tak akorát. Doma do sebe liji teplý čaj a rychle mizím ve sprše.

Druhý den…
V neděli ráno přesahuje teplota dvojciferné záporné číslo a já běh vzdávám. Podobnou hodnotu má i moje motivace, a tak se raději dívám na závěr olympiády.

Názor měním odpoledne, sice stále mrzne, ale pouze v jednotkách stupňů. Oblékám se stejně divoce jako předešlý den včetně rukávu přes obličej. Vtipné je setkání s jiným běžcem, který vypadá podobně, taky mu koukají jen oči. Opět si držím relativně stejné tempo a nakonec si mrazivý cross docela užívám.

Běh v mrazu

Běhání v tak nízkých teplotách určitě zdravé moc není, ale pokud trénujete pravidelně a nepodceníte oblečení, má také své kouzlo. Je to jiná forma překonávání přírodních překážek, jednou vám prší, jindy se bahníte a někdy vám zase omrzají tváře.

24-02-2018

Na Timovi
Ve světě