it´s too late to be late again

Články



Když je čas na čtení


Podzimní ohlédnutí za skvělými knížkami z léta.

Do letošních prázdnin jsem vstupoval s jedním nedořešeným úkolem mimo běžnou rutinu. V předtuše, co mne čeká, jsem cítil, že je čas na přečtení něčeho pro ozdravení úvah. Ideální cestou k narovnání poněkud zchaotičtělého myšlení jsou knihy z vydavatelství Jan Melvil Publishing. Těmi jsem začal. Podobné texty čtu rád v iBooks, protože mi aplikace umožňuje podtrhávat klíčové věty, ke kterým se rád vracím.

Všechny čtyři publikace se díky tomu solidně červenají. A které to jsou? Válka umění, Nikdy nedělej kompromis, Ukaž, co děláš! a Zen a hotovo.

Změna byla na místě a tak následoval Problém tří těles. Výborné sci-fi mne nadchlo, ale pokračování Temný les jsem prozatím odložil. Nějak to zatím není ono. Typická kniha pro trávení volného času na dovolené tedy zatím čeká ve čtečce.

A jsem u třetí vlny. Solidní detektivky můžu vždycky, sáhl jsem po Bernardu Minerovi a jeho knize Mráz. Skvělý příběh dostatečně dovolenkově odlehčený se četl velmi dobře, stejně jako volně navazující Kruh. Je logické, že jsem nakonec zhltal celou sérii (Tma a Noc).

Souběžně jsem se pustil do publikace Kraď jako umělec, která je nabíjecí. Občas mám pocit, že čím méně chytrých slov, tím více moudra. Tato kniha je typickou ukázkou. Opět z vydavatelství Melvil. A na ni navázalo Agilní projektové řízení, potřeboval jsem si srovnat některé přístupy.

Prázdniny jsou více než měsíc za mnou a já dočetl knihu Open, ve které se zpovídá Andre Agassi. Někde jsem zachytil, že to je docela síla a mám podobný pocit. Příběh, který ukazuje, co všechno v lidech je. Donutí vás ohlédnout se. A podtrhávat.

14-10-2018

Na Timovi
Ve světě