it´s too late to be late again

Články



(Ne)krosařské bilancování 2019


Outdoorová statistika, jak ji vidí jeden nadšenec.

O roku 2018 jsem nepsal. Úmyslně, neměl jsem tehdy vůbec chuť na nějaké statistiky. Ale aspoň jsem vydal několik článků o mém desetiletém běhání pod názvem Příběh běžce. Naběhal jsem tenkrát nejvíc za uplynulé roky a dosáhl stavu přesycení. A potřeby změny, ke které jsem paradoxně přistoupil až na konci letošního listopadu.

Statistika za rok 2019

Výšlapy
Fitbit mi za celý rok naměřil 3564 km, z toho 21 % z běhů. Chodím docela rychle, ale i tak je turistika časově hodně náročná. Vlastně mi pomohla skutečnost, že jsem ve třetím čtvrtletí mohl jen šlapat, navíc v houbařské sezóně a skvělém podzimním počasí. I když se to nezdá, počty kilometrů a kilokroků naskakují každodenně docela rychle. A nejde samozřejmě jen o turistiku, pod těmi čísly je i běžná chůze. Skutečné výšlapy jsou okolo 1000 km.

Běh
Je to jednoduché, chtěl jsem naběhat polovinu z loňska, takže aspoň 700 km. A mám za sebou o 57 km víc. Vzhledem k tomu, že jsem přes dva měsíce nesměl běhat, je to nakonec spokojenost. Hlavně mne cross začal zase bavit, možná proto, že jsem zpomalil, víc si užívám kopečky a co se kolem děje.

Koloběžka
To je ta velká změna! Během prosince jsem stihl ještě 101 km. Počasí ke konci roku nestálo za nic, bahno, mokro a deštivo. I tak jsem spokojen, protože už teď vím, že jsem se rozhodl správně. Koloběžka je univerzální, poradí si s terénem i silnicí přesně podle mých představ. A je zábavná. Rychlostně jsem asi na třetině kola, vzdálenostně na dvojnásobku běhu, což souvisí s menší únavou. A hlavně můžu výjezdy spojit s focením, což při běhání nejde.

Proč ne kolo?
Kolo beru jen jako dopravní prostředek a už hodně let mne nebaví. Letos jsem přemýšlel i nad ním, mám ale pocit, že tuto etapu jsem dávno uzavřel. Ještě před několika lety jsem si na biku mezi kořeny a kameny v kopcích užíval, dneska už ne. A tak jsem se rozhodl pro kolobrndu.

Nedávám si pro rok 2020 žádné velké cíle. Na jaře se chci hlavně rozjezdit a v běhání se držet letošních čísel. A samozřejmě si hlídat zdraví a nedělat blbosti. Pádů jsem už přece jenom zažil dost.
>>>>>

12-02-2020

Na Timovi
Ve světě