it´s too late to be late again

Články



Zlatá éra weblogů


Pohodové čtení na jedno odpoledne.

Tak to mne fakt bavilo. Nostalgická vzpomínka na začátky Chytráka Tima je totiž o době, kterou kniha popisuje v prvních kapitolách. Prezentované české weblogy z přelomu tisíciletí byly velkou inspirací pro každého, kdo chtěl začít. Vytvořil jsem tehdy první verzi vlastního publikačního webu a drze ho nazval weblog. A sebe blogerem…

Historie webového publikování je poutavá díky tomu, že je mladá a námi prožitá. Vždyť i začátky sociálních sítí nebo publicistických webů zaběhnutých novin si pamatujeme velmi dobře. Když to čtu, uvědomuji si, jak výrazné může být srovnání pseudoobjektivity médií s názorovými blogy.

Skvělá je kapitola Od digitální k hybridní válce, která mimo jiné popisuje strategii Microsoftu proti Linuxu. Vnímal jsem to podobně, snad proto mám open source rád. To není záležitost peněz, ale pocitu. Když to čtete, uvědomujete si hloubku i riziko.

Patrick Zandl má v knize i několik citací, které jsem si zapsal. Například, že "je rozdíl mezi těmi, co rozumí a mezi těmi, co ví". Věta, i když vytržena z kontextu, má velký smysl a v hlavě by ji měl nosit každý. Podobných perel je samozřejmě víc.

Knihu si určitě přečtěte. Je tak dobře napsaná, že bych ji zavedl jako učební text do výuky informatiky. Jednak pro pochopení souvislostí, jednak kvůli tomu, že je obsahově velmi aktuální. A bude i v roce 2030+.

Zlatá éra weblogů

08-07-2020

Na Timovi
Ve světě