it´s too late to be late again

Články



V erbu Progres


Vynikající hudba a výborné čtení.

Procházíte na webu knižní slevy a nečekaně narazíte na jejich konci na kultovní kapelu Progres 2. Vaši oblíbenou skupinu, jednu z těch, které před desítkami let utvářely vaše hudební vědomí a jejichž desky jste poslouchali od rána do večera. Během několika minut ji kupujete a nedočkavě se pouštíte do čtení. A vzpomínáte i na své první kytarové pokusy v naivní představě budoucí velké hudby.

Progres 2 mne totiž svými koncepčními alby baví dodnes. Původní skupinu The Progress Organization jsem nikdy neposlouchal, česká hudba konce 60. let mne vlastně moc nebavila a její první album jsem si koupil až nyní (je parádní a opravdu dobové). Ale druhá polovina let sedmdesátých byla o to zásadnější. Ostatně LP desku Mauglí od skupiny Barnodaj mám stále. A když se tato kapela přejmenovala na Progres 2 a vznikl legendární projekt Dialog s vesmírem…

A tak při čtení poslouchám tuto parádní rockovou kompozici a vnímám ji stejně jako mnohokrát předtím. Tohle nikdy nebyla prvoplánová komerce. Čtu dál a Dialog postupně přechází v Třetí knihu džunglí a Mozek, aby skončil u Tuláka po hvězdách. Ten již v knize není, album je z roku 2018 a kniha vyšla před šesti lety. I tak je příběh brněnské skupiny díky vyprávění některých jejích členů hodně nostalgický.

V erbu Progres

22-11-2020

Na Timovi
Ve světě