it´s too late to be late again

Články



Koloběžka Kickbike Clix


Jak se jezdí s malými koly?

Koupil jsem si koloběžku. K čemu druhou, když mám skvělou MIBO Malagu, že? Jenže já jsem pokukoval po doplňkové alternativě prakticky od prvních předloňských výjezdů. Chtěl jsem ještě jednu s menšími koly a kvůli přepravě klidně i skládací. Malaga je sice skvělá, do kopců ale opravdu dost těžká, ostatně jako většina bytelných koloběžek MIBO.

Vybíral jsem docela dlouho a nakonec koupil. Po přečtení některých svých článků z loňska vidím, že se můj názor na vhodný stroj trochu změnil. Plánovaný poměr kol 20/16 vlastně není lepší než 16/16, protože u dvou stejných kol zadní nemá tendenci ustřelovat. A kola 20/20 už nejsou o malé koloběžce.

Kickbike Clix a první jízda
Kickbike Clix při mé první jízdě

Co kolobrndy Yedoo? S2016 byla ve hře hlavně díky ceně, Rodstr kvůli hliníkovému rámu, ale nakonec jsem je nechtěl. Stejně jako malé stroje Kostka. Pořád jsem měl v hlavě MIBO Mastr, ta koloběžka je prostě povedená. Jenže když se objevila možnost mít za rozumnou cenu skládací finskou Kickbike Clix, bylo rozhodnuto.

Koloběžka je z hliníku, což je velká změna. Výrazně menší hmotnost a hodně odlišný design zaujme na první pohled. Stejná kola 16", vysoká řídítka (nemusím měnit představec), širší tradiční kickbikové stupátko a několik dalších vychytávek dělá koloběžku fakt hezkou. Možnost měnit výšku nášlapu je taky dobrá vlastnost, i když teď nevím, co je lepší. Zatím jsem ji snížil na úroveň Malagy, rozhodnu se po prvním delším kopci a těžším terénu.

Kickbike Clix - Design by…
Design by…

Mám za sebou několik jízd do 20 km a koloběžka je hodně pohodová. Konstrukčně spíše výletní a turistická, což mi vyhovuje. I tak jede na asfaltové cestě přes 20 km/h bez větších výkyvů a celkově za velkou koloběžkou moc nezaostává. Zejména v přírodním terénu se průměrná rychlost příliš neliší, na asfaltové cestě je rozdíl samozřejmě větší. Je zřejmé, že s menším předním kolem nedrží tak pevně stopu, ale zase je velmi obratná a mezi kameny nebo kořeny se to fakt hodí.

Koloběžky Kickbike mi připadají jako z jiného světa. Design mají nádherný a pro mne trochu retro, jízdní vlastnosti vynikající. Zkoušel jsem Cross Fix a určitě bych ji bral. Z Malagy jsem zvyklý na dlouhé užší stupátko, Kickbike ho má krátké a široké (u Clixe tak akorát). Rozdíl jsem přestal vnímat a srovnávat po několika kilometrech. Výrobci koloběžek jsou vždy něčím charakterističtí a stupátko je pro finskou značku stejně typické jako pro MIBO hranatý rám z jeklů.

Teď mne dostatečně baví obě a pro každou nacházím dobré využití. Jsou dny, kdy je na cyklostezce přelidněno a do kopců se mi nechce vybíhat. Beru kolobrndu a jedu, místy jdu nebo běžím, zase jedu… Přesně kvůli podobným situacím jsem chtěl malou kolobku jako další.

09-05-2021

Na Timovi
Ve světě