it´s too late to be late again

Články



Internetový prohlížeč Lynx


Vystačíme si dnes s textovým prohlížečem nebo je závislost na grafice nevratná?

Nedávno jsem se pustil do lehkého prolustrování internetového prohlížeče Lynx. Jde o nepříliš používanou aplikaci, která je schopna zobrazovat stránky pouze v textové podobě, bez obrázků a dalších grafických prvků. Lynx běhá pod operačním systémem Linux, v mém použití pod distribucí Mandriva. K Internetu jsem se připojoval přes stanici, která je P2P k WINDOWS XP. Prohlížeč je spuštěn přes konzoli (obdoba příkazového řádku) jednoduchým příkazem lynx http://..................., ale stejně to funguje i při hledání z Midnight Commanderu. Okamžitě nabízí navigaci, která je klávesová a velmi jednoduše a intuitivně použitelná. Veškeré blokové prvky zobrazuje lineárně, proto zde nemá smysl pátrat po jakémkoli layoutu. Dokonce spolehlivě rozbije i tabulková schémata. Řazení je ale logické, v každém případě vám může hodně prozradit o posloupnosti textu v celé stránce.

Nejvíce mne zajímalo, co vlastně browser provede s Chytrákem Timem. Ten je totiž validní v XHTML, bez použití rámců a tabulek, se snahou o maximální přístupnost. I když nepoužívám skriptování na straně prohlížeče, web je psán pro grafické prostředí.

Chytrák Tim na Lynxu

 Chytrák Tim na Lynxu

 Chytrák Tim na Lynxu (článek)

Všechny stránky se zobrazily úplně bez problémů. Program rozpoznal použité kódování, čestina nebyla nijak deformována a použité styly stejně v Lynxu nehrají žádnou roli. Samozřejmě vše bez obrázků, což bylo k celkovému dojmu docela užitečné.

Protože jde o publikační web, který není postaven na žádné distribuci, prohlédl jsem si také phpRS systém v podobě stránek Gymso.cz. Jde totiž o web výrazně textový. Opět bylo veškeré zobrazení bezproblémové, listování rychlé, odezva odpovídající textovému formátu.

Gymso.cz na Lynxu

Nakonec ještě ukazuji vzhled webu Neumajer.cz, který je ukázkou jiného redakčního systému (BLOG:CMS). Opět veškeré zobrazení zcela bez nečekaných reakcí, i tento web je výrazně textový.

Neumajer.cz na Lynxu

Také jsem si vyzkoušel poštu na serveru Centrum.cz. Byl jsem zvědav, jak si zde Lynx poradí s maily, mnou definovanými adresáři, apod. Prohlížeč mi nabídl Lite verzi a během několika sekund jsem již poštu četl.

Možná by použití podobných prohlížečů ve větším měřítku mělo svůj význam. Zmizely by reklamní bannery, nebezpečné odkazy v podobě lákavých obrázků, apod. Webdesignéři by se starali více o to, jaká je funkčnost webů, než aby se předháněli v grafice layoutů. Dokonce bych s malou nadsázkou řekl, že síla informace by zde opět našla své místo. Z hlediska vizuální přístupnosti lze Lynx jednoznačně pochválit za maximální kontrast textu a pozadí, a dále za použití minimálního počtu barev pro označení odkazů a základních formátovacích prvků.

14-02-2007

Na Timovi
Ve světě