it´s too late to be late again

Články



Počítačové a internetové aplikace (1)


Je lepší používat počítačové programy nebo internetové služby?

Internetové aplikace se stále více dostávají do popředí zájmu uživatelů Internetu. Je to logické – zpravidla jde totiž o služby zdarma nebo za poplatek, který bývá v porovnání s cenou počítačového programu velmi lákavý. Je dobré si uvědomit, že se zde často skrývá reklama v podobě počtu přístupů, ale i to charakterizuje úroveň dané aplikace. První část miniseriálu se týká kancelářských programů v nejzákladnějším způsobu používání – email a office.

E-mail
Doba, kdy se pro e-mailovou poštu využívaly klientské programy ve vysokém počtu (MS Outlook, Outlook Express, freeware) už asi skončila. Přestože, zejména v různých institucích a školách, se s nimi stále hodně pracuje, v soukromé poště využívá stále více lidí webové rozhraní. Je to dáno dvěma faktory – poměrně kvalitním přístupem z portálů poskytovatelů a možností práce prakticky z jakéhokoli místa připojeného na Internet. Navíc prohlížeče s poštou problémy nemívají a poskytovatel často umožňuje vlastní organizaci prostředí. Ošetření pomocí antispamů a antivirů také bývá na vyšší úrovni než u klientů, kdy je potřeba instalovat speciální programy. Je zajímavé, že k této proměně užívání dochází poměrně pozvolna, nenápadně a plynule.

Kancelářské programy
Když se poprvé objevila internetová aplikace Google Docs & SpreadSheets, která obsahuje dvě platformy – textový editor a tabulkový kalkulátor, přinesla do poklidných vod programů Office tolik potřebný rozruch. Já v tom vidím dvě zásadní příčiny – jde o službu zdarma, která vyžaduje pouze zavedení vlastního účtu v Google, a dále dochází k zajímavému srovnání počítačových programů (např. MS Word, MS Excel, OpenOffice.org Writer, OpenOffice.org Calc, 602Text, 602Tab, apod.) s možnostmi, které nabízí Internet. Je zřejmé, že vlastnosti prohlížečů jsou v porovnání s tímto software omezené, nicméně si najednou uvědomíme, co k běžné práci vlastně využíváme a potřebujeme. Že počítačové programy obsahují hodně funkcí, bez kterých se můžeme většinou obejít. Navíc se jedná o kolaborativní prostředí, kdy je možné pracovat na společných projektech vzdáleně, bez přímé účasti. Chybí zde běžná prezentace, ale to zase takový problém být nemusí. Je totiž snadno nahraditelná formátem PDF nebo HTML.

Google šel tomuto pojetí hodně naproti, jeho služby navíc výrazně rostou i v oblasti komunikace (Gmail, Google Talk, Calendar, Events). Nabízí také diskusní a vývojová prostředí (Groups Google.com), která umožňují spolupráci napříč celým světem. Pro řadu lidí zde nejčastěji používaná angličtina bariérou již není, stále více služeb je navíc lokalizováno do českého jazyka.

01-03-2007

Na Timovi
Ve světě