it´s too late to be late again

Články



Deset let s iPadem


Tablet, který kdysi předběhl dobu.

Je 24. dubna 2012 a v našem Krajském vzdělávacím centru na gymplu v Sokolově pořádáme workshop pro učitele o využití iPadu ve výuce. Já se zrovna rozhoduji, zda si ho koupit. Přestože jeden tablet doma již máme, přidanou hodnotu jsem v něm zatím neviděl. Ale ráno přichází lektor Petr Mára s kufrem plným iPadů 2 (vzpomene si ještě někdo, jak skvělý stroj to v té době byl?) a začínáme.

iPad jsem si koupil následně po několika dnech. Dnes nepředstavitelná paměť 16 GB vlastně docela dlouho stačila, protože aplikace zabíraly méně místa. Větší problém byl s daty z těchto aplikací, ta narůstala s každou dosaženou herní úrovní. Google Apps pro iOS ještě nebyly a tak jsem zakoupil(!) Pages, Numbers a Keynote. (Dodnes považuji uvolnění všech tří aplikací zdarma o něco později za podpásovku, protože jsem mohl dost ušetřit.) Logika kancelářských aplikací byla jiná, ale vlastně docela intuitivní. Hlavně Pages, článků jsem v ní napsal hodně.

iPad 2
Okraje už jsou dneska téměř retro… Ale držel se skvěle.

Po pěti letech jsem si pořídil iPad (2017) s pamětí 128 GB, který používám stále. A vlastně mi dochází, že je duben 2022 a uplynulých deset let může být hezké ohlédnutí. Mně totiž iPad stále smysl dává. Hodně na něm píšu (včetně tohoto textu) a při distanční výuce jsem ho používal pro natáčení videa. Kupodivu stále dostává aktualizace iOS a vlastně jediný důvod pro nový přístroj by byl Apple Pencil. Což asi i bude.

Po tolika letech mohu napsat, že tablet je pro mne zařízení osobní, nikoli pracovní. Kromě textů a zmíněné distanční výuky jej jako kantor nepoužívám, i když jsem s ním v několika hodinách pracoval. Když učím nebo lektoruji, beru si notebook nebo chromebook kvůli lepšímu multitaskingu, ale jinak mívám v batohu běžně iPad. Kritizovaný jednouživatelský přístup beru jako výhodu.

Nikdy jsem nepoužil hardwarovou klávesnici, nepotřebuji ji. Redukce na připojení k dataprojektoru ano, občas chci něco promítnout. Výdrž baterie je stále celodenní, vlastně největší zápřah měla při distanční výuce. Používám iCloud kvůli synchronizaci (není to klasické úložiště), ale on by stačil i AirDrop. Konektor lightning mi nevadí, jednak je stejný pro iPhone i iPod, jednak mám koupené redukce.

Pro zajímavost: nejčastěji pracuji v Google Workspace. iPad a Google? Vlastně zajímavá symbióza ve spojení bezpečného operačního systému a kvalitních aplikací.

24-04-2022

Na Timovi
Ve světě