it´s too late to be late again

Články



Ve škole s chromebookem


Text, který je pro mne malým ohlédnutím.

S chromebookem pracuji od roku 2016. Po šesti letech mohu říct, že jde o nejméně problémové zařízení, které mám k dispozici. Navíc se jedná pořád o můj původní chromebook Acer 14 for Work, o kterém jsem napsal celý seriál a vlastně jej stále používám. Jednoduchost zařízení mě totiž baví i po uvedených letech. Při online výuce jsem si ho hodně užil. Nemá žádné vymoženosti jako dotykovou obrazovku nebo přetočení do tabletu, ale svou práci odvádí stále dobře.

Několikrát jsem si připomněl tehdejší poznámku prodavače v Alze, že jsem si vybral fakt dobře, že budu moc spokojen. Když jsem tenkrát poprvé chromebook přinesl do školy, byla v tom určitá míra exotiky. Dnes bych už nikoho nepřekvapil.

Před rokem jsem začal ve škole používat chromebook Acer Spin 311. Je menší, lehčí a fyzicky flexibilní. Tím myslím skladnost a přenášení, neboť jej nosím do hodin. Sice mi z něj visí redukce na VGA i HDMI, protože má jen USB-C, ale problém v tom není.

Acer Chromebook Spin 311

Jde o konvertibilní chromebook s dotykovou obrazovkou 11,6” a překlopení do tabletu je skvělé, zejména s použitím pera. Přitom hardwarově nejde o nic výjimečného. Jenže Chrome OS moc nepotřebuje a ani aktualizace jej nezpomalují. Softwarově jsem skromný, kromě prohlížeče pracuji vlastně jen v Google Workspace a Geogebře. Za celý rok se mi nepodařilo stroj vybít, takže výdrž sleduji jen z informace v systému.

Acer Chromebook Spin 311

Tato velikost chromebooků i notebooků obecně je spíše jednouživatelská. Hmotnost 1 kg i rozměry se hodí pro cestovní účely a může jít i o náhradu tabletu, pokud jste na něj zvyklí. Mne moc nebere Google Play a snažím se vyjít jen s rozšířením a aplikacemi z Obchodu Chrome. To už je ale otázka přístupu, nainstalované androidí aplikace fungují v pohodě.

Chromebookům ve školách hodně fandím. Máme jich celkem přes 90 a původní učebna s 31 stroji již pátým rokem slouží bez problémů a jakéhokoli zásahu. Prožila velké množství hodin v rukou žáků, DVPP v zápřahu učitelů a vypadá to, že ještě nějakou dobu sloužit bude. Systémově jsou chromebooky zařazeny správně, protože škola je na platformě Google Workspace.

V Krajském vzdělávacím centru (KVC) máme i elearningový kurz pro učitele Začínáme s chromebookem. V rámci DVPP jej už absolvovalo několik desítek kantorů z našeho kraje. Jde vlastně o instruktážní videokurz (ukázka), na který máme dobré ohlasy. I tato aktivita zapadá do systémového přístupu ve škole.

Pokud byste chtěli vědět o chromeboocích víc, můžete se začíst do seriálu na tomto webu O chromebooku. Je i o aplikacích, protože operační systém nemá naštěstí moc čím překvapit. Výše uvedený kurz je vhodný pro individuální zájemce, stejně jako pro školu, pokud nasazuje chromebooky do výuky plošně. A když k tomu připočtu i textový editor a tabulkový kalkulátor…

04-12-2022

Na Timovi
Ve světě