it´s too late to be late again

Články



Povídka z dílny AI


Jak tvoří umělá inteligence?

Přístup k ChatGPT (Chat OpenAI) bude ještě hodně zajímavý. Mne překvapilo, jak dobře zvládá češtinu včetně gramatiky. Zatím jde o zábavu, ale jednou přijde doba, kdy vzdělávání bude muset reagovat na vliv a dostupnost umělé inteligence. Nepůjde o zákazy, ale naopak o hledání nových metod výuky. Je taky otázkou, jestli jde o vzdálené vize až někdy pro období například po roce 2030, nebo se můžeme bavit už o roce 2023?

Před několika lety jsem napsal krátký text motivovaný Kreativním zápisníkem od Reného Nekudy. Máte zdánlivě nesouvisející pojmy nebo vyjádření a úkolem je z nich vytvořit povídku nebo příběh. Velmi zábavná aktivita, ale za sebe mohu říct, že to je těžké, jednak vymyslet osu, jednak dát pojmům logické spojení.

Vybral jsem zadání: dobrodruh; maják; nemůžu změnit lidi okolo sebe, ale můžu změnit, jaký druh lidí okolo mne bude. Můj tehdejší text najdete zde, nyní jsem zadal stejné téma do ChatGPT. Omezil jsem počet slov, což úkol spíše komplikuje. Ještě je dobré vědět, že když se vám povídka nelíbí, AI vytvoří jinou. A výsledek? Posuďte sami.

Maják

Byl to osamělý dobrodruh, který se plavil přes oceán v malé lodi. Často se ztrácel ve spleti hvězd, které mu ukazovaly cestu ke světlu majáku na vzdáleném pobřeží.

Svou cestu si volil sám a nebyl ochoten se nechat ovlivnit okolím. Věděl, že nemůže změnit lidi kolem sebe, ale může se rozhodnout, jaký druh lidí bude mít ve svém životě.

Zamířil tedy k majáku, který mu ukazoval cestu k novým přátelům a dobrodružstvím. Tam se setkal s lidmi, kteří sdíleli jeho lásku k dobrodružství a nebojácnosti a společně prožívali nezapomenutelné chvíle na moři.

Tento dobrodruh se nakonec stal kapitánem vlastní lodi a vedl svou posádku k dalším objevům a dobrodružstvím. Díky své odvaze a schopnosti vybírat si správné lidi ve svém životě dosáhl všeho, co si přál.

11-12-2022

Na Timovi
Ve světě