it´s too late to be late again

Články



(Ne)krosařské bilancováni 2022


Další rok v pohybu je za námi.

Nevím, jak dlouho mi podobné ohlédnutí vydrží, každý rok si říkám, že se nechci opakovat. Pořád jen běh, v posledních letech koloběžka… Jenže potom si vybavím některé ne zcela běžné trasy a text se píše sám. Letos jsem si řekl, že nemám žádný plán ani cíl v počtu kilometrů. Že tomu nechám volný průběh a uvidím, co se objeví v součtu na konci roku.

A koloběžka? Po nadšených dvou letech se moje ježdění konečně ustálilo a pořád jde o alternativu k běhání. O to víc mě koloběh baví, říkám tomu procházky na kolech. Když to zmiňuji, tak sem patří i výšlapy. Poslech knih nebo podcastů při chůzi je neuvěřitelně pohodová aktivita, počínaje sběrem hub a konče focením z vrcholků skal.

Bilancování 2022

V čem byla letošní přidaná hodnota? Jednoznačně v kopcích. Překonal jsem dva svoje starší rekordy a na Stravě se zařadil na těchto trasách mezi lepší krosaře. Zcela jistě patřím mezi veterány a je jasné, že moje umístění dlouho nevydrží. Ale i chvilkové opojení má smysl, že? Běžet přes dva kilometry do kopce a udržet tempo je pořád fajn.

Zmíněné trasy jsou čtyři, jednu z nich jsem dal poprvé. Kozí vrchy ve třech různých směrech a farmu Hory. Podzim ukázal, že celoroční běhání a koloběžkování se zúročilo v kombinaci s vhodným počasím do pohody, která má hlavně očistný účinek. 132 běhů (a přes 1200 km) za rok je docela dost, k tomu naježděné stovky na koloběžce.

Bilancování 2022

Je také několik stoupání, kde jsem byl rád, že jsem je vyběhl. I to je relax, protože mám jedno kritérium pro dobrý pocit z běhání. Že se nezřídím a v tom je skvělá perfektní kombinace s kolobrndou. Jestliže mne bolí nohy, stačí se několikrát odrazit a únava je pryč.

Jde možná o poslední bilancování, i když nedokážu odhadnout, co bude za rok. Pročítám si starší texty a vybavuji si jednotlivé cesty a zážitky z nich. I místa, na kterých znáte každý kámen nebo kořen, dokážou překvapit například nevinným pádem. Vyběhnete na vrchol kopce v naději na krásný výhled a skončíte v husté mlze. Vybíráte si ranní nebo večerní čas pro klidný výběh s poslechem oblíbené kapely nebo knížky, ale nečekaně nestačíte uskakovat před cyklisty. Takový je outdoor v loketských lesích.

O některých místech, která jsou výzvou i odpočinkem, najdete informace na Instagramu a Twitteru pod hashtagem #outdoorloket nebo na webu Outdoor Loket.

08-01-2023

Na Timovi
Ve světě