it´s too late to be late again

Články



Procentuální změna v Google tabulkách


Jednoduchý projektový úkol jako motivace.

Opakuji ve třídě nižšího stupně gymnázia procenta a jsem překvapen různorodostí postupů. Jde o žáky, kteří k nám nastoupili po 7. ročníku, navíc po online výuce. Učím je teprve několik několik měsíců a nyní je první příležitost vrátit se ke staršímu tématu. Takže někdo přes jedno procento, jiný přes trojčlenku, další rovnou přes desetinnou část celku… Mám se pokusit vyladit jednotný přístup, nebo to nechat na jejich zkušenostech?

Nejvíce se to projevuje u aplikačních slovních úloh, zejména u dvou procentuálních změn. Tady jde hlavně o správnou stavbu úlohy a logistiku při rozboru textu a ti, co počítají přes jedno procento, v tom mají trochu lepší výsledky. Jenže jak je motivovat?

Natočil jsem jim výukové video, na což jsou už u mne zvyklí. Jenže jedna strana mince je vzdělávací materiál, který vysvětluje, druhá strana mince je možnost si to v nějaké situaci procvičit. A zároveň aby to nebylo jen o počítání procent, ale i o další přidané hodnotě.

Model procent

Nakonec volím tabulkový kalkulátor (Google Sheets) a procentuální změnu, to by je mohlo bavit, říkám si možná trochu naivně. Jenže na tom něco je, fakt se chytají. Problém je, že ve vztahu, který jsem použil, chybí to jedno procento, resp. je skryto v procesu výpočtu. To si vysvětlujeme ve škole, chci, aby vztahům rozuměli.

Procentuální změna

Nastavuji aplikaci na procenta jako projektový úkol o trojím přeceňování zboží, tentokrát výjimečně povinný. Chci i podmíněné formátování v závislosti na zdražení nebo zlevnění. Výsledky jsou skvělé, všichni mi sdílejí svá originální řešení, která mne opravdu baví.

ICT kompetence v matematice jako vystřižené, ale o to mi vlastně ani nejde, já to nikdy uměle neroubuji. Pokud nemají technologie ve výuce velkou míru přirozenosti, je to jen hraní si na něco. Tady jde o to, že kalkulátor je nejen nástroj pro řešení, ale i způsob komunikace ve formě sdílení. Moje komentáře přímo do jejich zpracování a následná oprava. Ve finále jsou všichni úspěšní a hlavně se ve způsobu výpočtů docela sjednotili.

11-06-2023

Na Timovi
Ve světě