it´s too late to be late again

Články



Co ten Fitbit?


Jak měřit životnost zařízení v poměru cena/výkon?

Od prosince 2015 mám účet u Fitbitu. Po prvním náramku Charge HR přišel Charge 2. A před více než třemi lety hodinky Versa 2. Aplikace prošla vývojem do vysoké kvality a začala fungovat jako sociální síť. Byla uspořádána do skupin podle aktivit nebo klasického přátelství. Jeho krása byla právě ve sportovních skupinách, protože se s podobným cílením moc nepotkávám.

Opravdu BYLA. Před několika lety Fitbit koupil Google a začal ho postupně měnit. Nejdříve aplikaci lokalizoval do češtiny (zcela zbytečně) a některé výstupy doplnil. Nikdy jsem si nekoupil prémiovou verzi, bezplatná toho umí hodně. Hodinky kromě běžného nošení používám hlavně při běhání, výšlapech, jízdě na koloběžce a vloni poprvé i při plavání.

Do sítě Fitbitu jsem postupně vložil stovky fotek se záznamy z aktivit. Za celou dobu jsem v ní našel jen dva české účty, ale hodně mne bavily fotografie z celého světa. Občas se objevily i záznamy se "zítřejším" datem. Nepotvrdil jsem žádnou žádost o přátelství, k tomu aplikaci nepotřebuji. I tak jsme se s konkrétními lidmi lajkovali docela pravidelně, hlavně ve skupinách Running a Cycling, kde jsem zaujal cizinu hlavně koloběžkou.

Letos v březnu Google tyto skupiny zrušil. Já to vnímám tak, že podlehl mainstreamu a nechal jen skupinu "přátelé". Pro mne sociální síť Fitbitu tímto krokem skončila, na to stačí Instagram. Vypadá to, že Google moc nechce posilovat konkurenci vlastním hodinkám. Nositelná zařízení Fitbit jsou ale pořád ve vysoké kvalitě za rozumné ceny, je jedno, jestli jde o náramky nebo hodinky.

Versa 2 mi sloužily téměř 3,5 roku, teď jim ale začíná docházet dech. Je pravda, že jsem je využíval maximálně možně, několikrát týdně GPS sledování běhů, koloběžky nebo delších výšlapů včetně tepové frekvence. Celodenní nošení a v některých obdobích i měření spánku. Jsem zvyklý je dobíjet dvakrát týdně, nikdy jejich kapacita neklesla pod 40 %.

Poslední dva měsíce ale padají až k 5 %, na to fakt zvyklý nejsem, dokonce jsem se dočkal několika vybití. Horší je, že přestává reagovat GPS a nepomáhá ani restart. Pokud je budu mít jen jako běžné hodinky, asi ještě dlouho poslouží. Ale pro sportovní záznamy už funkční nejsou. Říkám si: je pořizovací cena 4500 Kč úměrná každodennímu zápřahu a délce užívání? Asi ano, jenže teď mám dilema, jestli pokračovat s Fitbitem, nebo zahájit etapu s Garminem?

09-07-2023

Na Timovi
Ve světě