it´s too late to be late again

Články



Konec stárnutí


Proč stárneme a už nemusíme.

1000+1 důvodů, proč bych si měl přečíst tuto knížku, říkám si už delší dobu. A tak tedy ano. Střídavě mezi poslechem a čtením si pokládám podivné otázky ve stylu: jde o opravdový výzkum, nebo o popularizaci životního trendu? Asi bych měl i uvést, že audioknihu načetl Borek Kapitančík, který patří od Kotletova Spadu mezi moje nejoblíbenější předčítače.

Nečekejte žádné přímé rady, jak žít zdravě co nejdéle. Ale výsledky mnoha výzkumů (takže opravdu) vedou k zamyšlení. Při čtení vám bude docházet, že spoléhat se na společnost ve snaze o kvalitní dlouhověkost je nesmysl. Je to paradox, na jedné straně se očekává, že nastane problém s důchody a rostoucím počtem seniorů v nepříliš uspokojivé formě, na druhé straně jde v případě zdravého stáří spíše o proklamace.

Což znamená, že je to problém každého jednoho člověka. Jedinou cestou je vlastní vyhodnocení, které povede u někoho k přehodnocení priorit, u jiného k posílení spokojenosti. A je rozdíl přemýšlet podobně ve třiceti, padesáti, nebo šedesáti, důležitosti mají svůj vývoj. Takže nepřežírat se, občas se pořádně vyspat a hlavně chodit nebo běhat. Autor David Sinclair to možná myslel vědečtěji, ale já to chápu takto.

Konec stárnutí

27-08-2023

Na Timovi
Ve světě