it´s too late to be late again

Články



Video z tabletu


Jak na výukový záznam na tabletu Samsung.

Videa z matematiky (viz YouTube) natáčím nejraději v iPadu v aplikaci Vittle nebo na Macbooku v programu QuickTime Player. iPad mi vyhovuje opravdu hodně, protože jej používám dlouho. Zkusil jsem ale natočit jeden kousek i v tabletu Samsung Galaxy S6 Lite, který běží na Androidu. Psal jsem o něm předchozí článek. Nepoužil jsem žádnou aplikaci, ale přímo zabudovanou funkci na snímání obrazovky. Výsledek tomu odpovídá, použitelná metoda to ale je.

Ukázka (video) je z analytické geometrie, kdy jsem se pokusil vysvětlit vrcholovou rovnici paraboly. Vložení obrázku z Geogebry je snadné a jeho umístění rovněž. V aplikaci Notes si můžete zvolit posouvání stránek vertikálně, nebo horizontálně. Já jsem zvolil svislý směr, přičemž tablet jsem měl na šířku. Nakonec jsem ale stránku posouvat nemusel.

Video na tabletu Samsung

Přichází chvíle pera S Pen. Jeho používání výrazně odlišuje tablet od jiných podobně hardwarově vybavených. Je zkrátka skvělé a psaní s ním subjektivně příjemnější než s Apple pencilem v iPadu, nebo perem v zápisníku Onyx Boox.

Jde o záznam obrazovky, takže přes veškerá nastavení zde může zůstat horní i spodní okraj (mně se tomu docela povedlo zabránit, chce to jen cvik). Ale pro rychlý výukový záznam a následné sdílení nebo odeslání je rozhodně dostačující.

Používám tento tablet ve škole hlavně při konzultacích, když potřebuji flexibilně něco načrtnout nebo ukázat v Geogebře. Představme si, že studentovi vysvětlíme konkrétní rovnici, kterou budeme snímat. Následně mu video nasdílíme, takže má k dispozici studijní materiál. Nebo ho umístíme v cloudu tak, aby k němu měli přístup i další.

15-10-2023

Na Timovi
Ve světě