it´s too late to be late again

Články



Studenti z Finska


Společné vzdělávání, které má smysl.

V červnu jsem psal o návštěvě učitelů ze střední školy ve Finsku, kteří recipročně navštívili naši školu. Uplynuly čtyři měsíce a jsou u nás znovu, tentokrát i se svými studenty. Udělali mi tím velkou radost, protože jednak mi na dobré spolupráci hodně záleží, a dále jde o známku kvalitní práce naší školy. Fakt, že je zajímá gymnázium na periferii státu, je zcela jistě k zamyšlení.

Cílem návštěvy byla aktivní účast v přírodovědných předmětech, matematice a angličtině. Opravdu jsme se snažili je vtáhnout do výuky, zejména při laboratorních cvičeních to bylo hodně o vzájemném učení. Naši studenti jsou v angličtině na velmi dobré úrovni a ukázalo se to i při neformálních rozhovorech. Vzájemně zjišťovali hlavně rozdíly, které byly spíše organizační. Obsahově se učíme to samé.

Chuť zahraničních studentů a učitelů spojovat výuku by mohla být do budoucna zajímavou systémovou výzvou. Je to samozřejmě o penězích, které z nebe nepadají. Sháníme je a uvidíme, co se povede. Přál bych i našim studentům, aby se zúčastnili vzdělávání mimo naši zemi, jde o zkušenosti k nezaplacení. Pro nás je podstatné, že i pro kolegy z Finska to pravděpodobně není poslední návštěva u nás.

Finské školství se jednou vyzdvihuje, podruhé kritizuje. Systémově je promyšlenější a rozhodně se jim taky všechno nedaří. Jejich cíle a cesty k naplnění jsou ale podobné, v tom vidím smysl vzájemného předávání zkušeností. Nevím, jak to funguje v jiných zemích, ale u nás podobné aktivity vnímám více jako snahu jednotlivých škol a učitelů, nikoli jako veřejnou vzdělávací koncepci.

05-11-2023

Na Timovi
Ve světě