it´s too late to be late again

Články



Agilní přístupy


Netradiční vzdělávání, které mi pomáhá i při výuce.

Na kurzu o agilním projektovém řízení jsme kromě teorie poměrně podrobně řešili i konkrétní modelové situace, takže byl veden hodně prakticky. Sešla se nesourodá skupina z různých profesních oblastí, to bylo ale nakonec velkým přínosem. Skvělé! Nakonec je jedno, jestli jde o byznys nebo neziskový sektor, přístup k systémovému řešení projektů se nijak zvlášť neliší.

Z různých projektových metod mi agilní řízení vyhovuje nejvíc. Asi je to dáno tím, že evropské projekty pro školy vyžadují neustálou flexibilitu. Dokonce i tzv. Šablony, protože se často jedná o vzájemně nesouvisející aktivity, kde každou šablonu můžeme chápat jako samostatný miniprojekt. Ale hlavně bývá ve hře hodně lidí s různou představou o realizování, z nichž mnozí neřeší vazbu na jiné aktivity.

Bez znalostí nemá moc smysl mluvit o dovednostech a tady se to ukázalo dost jasně. Jako účastníci jsme se před kurzem neznali. Ale jednak jsme byli lektorem dobře vedeni, jednak šlo všem o to, že chtěli umět. Výsledek? V závěru jsme byli schopni spolupracovat jako jeden tým na projektovém modelu přesně podle agilních principů.

Například vedení projektů podle rámce Kanban je ve své struktuře poměrně jednoduché. To Do - In progress - Done je snadno uchopitelná správa činností, která se hodí zejména při řešení krizových situací. A právě zmíněné Šablony nabízí dobrou praxi. Projektoví řešitelé ve školách se na nich mohou naučit, jak dát aktivitám systém i jak vést tým. Já k projektům přistupuji podobně už při jejich tvorbě a vždycky se mi to vyplatilo. A když můžu využít nějaký osvědčený framework, hodně kroků se zjednodušuje.

26-11-2023

Na Timovi
Ve světě