it´s too late to be late again

Články



Fotky ze Skandinávie


Místa, která zůstávají dlouho v paměti.

Přidal jsem na web několik alb z loňského a předloňského roku. V roce 2022 jsem měl možnost navštívit střední školu ve Finsku v Keravě, což je město nedaleko od Helsinek. A logicky jsem se nebránil výšlapům do okolní krajiny. O tamní škole jsem psal delší text (podzim 2022). Pro mne to byla velká zkušenost a navíc se mi hlavní město Finska fakt líbilo. Najít zde vyšší kopce je téměř nemožné. O to hezčí a zajímavější jsou podzimní lesy. Během týdne jsme nachodilii přes 100 km.

Finsko - foto

O rok později jsme byli v létě v Norsku. Skandinávské pohoří v okolí Bergenu je přesně to, co mám rád. Pěší výstup k ledovci taky vyšel náramně, protože tu nebylo moc lidí. Jen z fotek z cesty nahoru bych mohl udělat samostatnou galerii. Pobřeží s fjordy působí divoce a občasné vesničky jsou kouzelné. Navíc jsme měli opravdu štěstí na počasí, skutečný déšť jsme zažili až den před odletem v Oslu.

Norsko - foto

Následoval Island. Ostrov, který si možná jako poslední místo v Evropě zachovává svůj tradiční ráz. Jižní pobřeží od poloostrova Reykjanes až po městečko Vík má tolik co nabídnout, že bychom potřebovali nejméně měsíc. Vodopády, ledovec, sopečná pole i Atlantik jsou pro fotografy ráj.

A Reykjavík? Město turisticky zajímavé a zároveň nijak přecpané. Máte pocit, že cizinci jsou tu hlavně kvůli práci. Za zmínku stojí i Grindavík. Tři měsíce po naší návštěvě u něj začala sopečná erupce. Představa, že láva teče místy, kterými jsme nedávno chodili, je hodně osobní.

Island - foto |  Reykjavík - foto

O Norsku a Islandu jsem natočil i krátká videa, která jsou na YouTube.

Norsko - video |  Island - video

Vybrat ze stovek záběrů a snímků několik desítek byl téměř nadlidský úkol. Je to dáno tím, že si u každé fotografie vybavíme okamžik pořízení a je pro nás důležitá.

25-02-2024

Na Timovi
Ve světě