it´s too late to be late again

Články



20 let Chytráka Tima


Velká publikační rekapitulace.

Je jaro 2004 a já se rozhoduji pro tvorbu webu Chytrák Tim. Původní obsah zaměřený na manuál pro webové stránky v čistém XHTML kódu byl natolik populární, že se odkaz na něj objevil i v tehdy velmi oblíbeném portálu Učitelský spomocník nebo v článku na České škole. Jenže mi to brzy přestalo stačit, chtěl jsem publikovat co možná nejvíc. A tak se záměr překlopil v redakční systém.

Ten jsem si napsal sám jen s pomocí knížek a mám z něj stále dobrý pocit. Jednak proto, že bych už dnes asi tolik trpělivosti neměl, a dále je pořád minimalisticky funkční. Několikrát jsem přemýšlel, že jej zkusím překlopit do Wordpressu, ale moje databáze je díky postupně doplňované struktuře nepropojitelná. A přenášet ručně přes 800 textů? To fakt ne!

Mám radost i z responzivního zobrazování pro malé displeje na výšku. S každou úpravou se vlastně učím něco nového, neustálý rozvoj webových aplikací se snažím sledovat, což se odráží možná více v mém jiném webu Outdoor Loket. Napsal jsem si podobnou aplikaci i pro Chytráka Tima, ale nebylo to ono.

20 let Chytráka Tima

Psaní mne neuvěřitelně baví. Několik každoročních desítek článků je sice v rubrikách, ale v loňském roce jsem je strukturoval ještě jinak, viz pravý sloupec. Témat denně nacházím hodně, ale ne o všech umím psát. Pořád mám rád prostředí ICT, protože se snažím, aby mi tady neujel vlak. Dokud budu učit, nechci být za studenty pozadu. Jen se více zaměřuji na praktický přínos techniky. Informatiku už dlouho neučím a tak mi jde hlavně o aplikační využití.

Hodně se věnuji projektům a projektovému řízení. Chci mu opravdu rozumět, takže i v této sekci občas něco přibyde. A moje oblíbené téma Povídky? Původní cíl psát podle náhodného výběru z Kreativního zápisníku se změnil na osobnější texty. Způsob psaní v třetí osobě mne nutí trochu jinak přemýšlet nad skladbou obsahu a téměř vždy jde o malý příběh. A samozřejmě nesmím opomenout oblíbené běhání a knížky. Čtu hodně a občas si některá zaslouží bližší přiblížení.

Uplynulo dvacet let, je jaro 2024 a já si říkám, že u textu s pořadovým číslem 1000 jednou skončím. Jenže podobných milníků již bylo víc a vlastně se nic nezměnilo. Takže se asi dál budu snažit vydat každý měsíc několik krátkých článků. Zatím mám zpětnou vazbu, že se čtou, co jiného bych si taky měl přát, že? Některé staré, zejména technicky zaměřené, jsou již dlouho bezvýznamné, protože digitální svět je jiný. Ale mé názory, které jsem v té době měl, jsou aspoň ukázkou toho, jak se moje uvažování mění.

05-05-2024

Na Timovi
Ve světě