it´s too late to be late again

Články



Programy proti spyware


Srovnání dvou programů proti spyware a jiné havěti

Nebudu se pouštět do recenzí antispywarových programů, protože na Internetu jich je dostatek. Pouze se pokusím srovnat účinky dvou běžných aplikací, které používám. Nedávno vyšel v Computeru (3/07) softwarový test, ve kterém se programy Windows Defender a Spy Search & Destroy umístily na 2. a 3. místě se vzájemným rozdílem 2 %, což ukazuje téměř vyrovnanou kvalitu. Moje zkušenost taková není, proto jsem se rozhodl pro jejich porovnání.

Windows Defender
Program je od společnosti Microsoft a pro registrované verze operačního systému zdarma. V případě, že máte zapnuty pravidelné aktualizace, nemusíte se o nic starat. Systém je automaticky vyhledává na Internetu, a poté stáhne do počítače. Bohužel nevidíte, co se instaluje, tady je ale asi důvěra na místě. Kontrola probíhá celkem svižně, pouze v závislosti na zaplnění disku. Vzhledem k aktuálnosti problematiky je možné očekávat ze strany Microsoftu další rozvoj, otázkou zůstavá prostupnost aplikace mezi systémy WIN XP a Vista.

Windows Defender

Spy Search & Destroy
Freewarová aplikace má příjemné a jednoduché rozhraní a lokalizaci do češtiny. Nabízí kontroly v jednoduchém a pokročilém prostředí, kde je možné některá chování programu nastavit. Aktualizace se objevují poměrně pravidelně, je ale nutné si pro ně sáhnout pomocí příkazového tlačítka. V nabídce se objeví několik souborů ke stažení, vy se můžete rozhodnout, co aktualizovat. Zpravidla se vybírá všechno, nicméně vědět, co se stahuje, je celkem příjemné. Nejčastěji je k dispozici kontrola malware, spyware, trojan horses a cookies. Běh aplikace je pomalejší než Windows Defender.

Spy Search & Destroy

Kontrola
Výsledky kontroly mne trochu překvapily, i když jsem rozhodně nečekal stejné výstupy. Spy Search vykázal 16 nedostatků (je pravda, že včetně cookies), Windows Defender viděl systém čistý, bez jakýchkoli napadení. Rozdíl bude asi v nastavení. Defender pravděpodobně kontroluje pouze závažná napadení a vniknutí do systému, Spy Search je podstatně přísnější. To by také vysvětlovalo jeho pomalejší běh. Vzhledem k tomu, že v softwarové havěti se velmi obtížně hledá hranice mezi škodnou a neškodnou, jsem zastánce důslednějších kontrol.

Co vlastně používat? Asi je to jedno, především je důležité zabezpečetit alespoň nějakou kontrolu. Já jsem spustil Windows Defender až s operačním systémem WIN XP, do té doby jsem používal druhý program. Otázkou je, jak to bude dál s jejich vývojem. Asi nejvhodnějším řešením je být připraven na nutnost zapojení Defenderu v případě neaktualizace jiných programů, Spy Search & Destroy zase ukazuje, že účelově vytvořená aplikace je schopna plnit svůj úkol kvalitněji. Výhodou je možnost použití obou současně, pokud bych se ale musel rozhodnout pro jeden, sáhl bych raději po Spybot S&D.

17-05-2007

Na Timovi
Ve světě