Články


100vka Chytráka Tima...


... aneb Jak je dobré se občas podívat zpět (píše se rok 2007).

Jde o stý článek na Chytráku Timovi, což mi velí zastavit se a trochu ohlédnout. Svůj web provozuji od roku 2004. Za uplynulé tři roky prošel strukturálním i designovým vývojem podle toho, jak jsem vnímal názory na něj. Od statické HTML podoby se posunul v publikační systém, který má své redakční prostředí ve dvou oblastech – vlastní články a jednoduchý blog, o kterém stále přemýšlím, zda jej používat, či nikoliv. Vždy, když dojdu k názoru, že jej nechci, objeví se námět pro krátkou zprávu, a tak ho nechávám přežít. Toto dilema budu s největší pravděpodobností prožívat stále.

Nedávno jsem dostal otázku, proč zrovna Chytrák Tim? Zvláštní název vznikl jako výsledek hledání dobře zapamatovatelného pojmenování. Původně šlo o bezplatný hosting, kde jsem použil subdoménu tim. Po několika měsících jsem zprovoznil vlastní doménu, přičemž původní název Chytrák Tim se nějak vžil do mého okolí a já ztratil motivaci hledat název nový. Ostatně nešlo a vlastně stále ani nejde o imaginární pojmenování. Tim byl totiž náš pes, německý špic, kterému v té době bylo krásných 16 let a stále si spokojeně užíval života. Jeho psí pohled na svět byl hodně inspirativní a pojmenovat podle něj web mi připadalo docela osobité.

Na Chytráku Timovi píšu rád, jde o subjektivně vedené stránky, které prezentují mé názory, zkrátka web o čem chci a tato svoboda je pro mne dostačující. Snažím se publikovat alespoň dva články měsíčně, někdy to ale opravdu nejde. Inspirací je pro mne běžné okolní prostředí, politická scéna, a především školství, které jsem se naučil, díky několikaletému pohledu z vnějšku, vnímat s jistým nadhledem a v souvislostech. O to větší veselí ve mně občas vyvolává. Mám rád IT, zejména systémy a databáze, a o webech bych mohl psát stále. V neposlední řadě LMS Moodle, který mne svojí komplexností a vizionářstvím opravdu dostal a je pro mne velkou motivací.
Rád píšu o knížkách. Jde o malé přání, aby vstoupily do povědomí jiných tak dalece, že budou mít také chuť si je přečíst. Samozřejmě jde o knihy, které mne nějak baví a zajímají. Občas nějakou publikaci zrecenzuji, musí mne ale něčím oslovit.

Malá fotogalerie ukazuje několik snímků, ze kterých mám docela dobrý pocit, bohužel, většina fotografií čeká v šuplíku. Fraktály jsou zbytkovým ohlédnutím za tím, co mě bavilo, než jsem se vrátil do školy, což asi působí lehce paradoxně. Občas mi ale chodí maily s žádostí o další informace k fraktálové geometrii, což mne možná probudí. Ostatně Fraktálová galerie, kterou jsme kdysi s Pájou tvořili, stále existuje.

Proč vlastně psát? Asi tím ventiluji myšlenkové tlaky, které někdy potřebuji vidět před sebou v podobě písmenek a uvolňuji tím místo pro další inspiraci. Nevím, zda to funguje, ale je pravda, že s každým hotovým článkem mám chuť napsat další.

A neméně důležitým důvodem je pro mne čeština i jazyk obecně. Mám rád jeho logičnost, výjimky, i ty z výjimek. Češtinu považuji za vynikající databázi výrazů, které mne docela baví. Mám rád adresnost, kterou občas porušuji a psanou slušnost, kterou většinou respektuji. Někdy sklouznu k lehkému sarkasmu a ironii, ale většinou v podobě reakce na nějakou absurditu. Velkou odměnou je pro mne zjištění, že RSS čtečky v prohlížečích jiných lidí obsahují odkaz na Chytráka Tima a články se čtou.

05-11-2007