it´s too late to be late again

Články



Drupal 7


Autor: Jan Polzer
Vydal: Computer Press, 2011

Drupal 7 O Drupalu jsem již psal, o předchozích knihách rovněž. Nyní je zde nová verze publikačního systému, který si pomalu ale jistě získává další příznivce. Má silnou konkurenci v prostředí Joomla, Wordpress a stále ještě v PhpRS. Ve srovnání s těmito systémy nabízí mnohem víc, možná proto je složitější jej uživatelsky uchopit. Již dříve jsem se zmínil o tom, že si jej umím představit jako vzdělávací prostředí na úrovni odlehčeného e-learningu, současná verze tento názor potvrzuje. Modulární pojetí si totiž přímo říká o účelová rozšíření, což je téma, kterému se autor věnuje také.

Pokud znáte Drupal 6 a máte chuť jej aktualizovat, kniha se vám určitě vyplatí. Je opět velmi komplexní a zasahuje do všech možných oblastí. Určitě je třeba upozornit na designové zaměření, kterému je věnován velký prostor. Je to výborné, i přes množství různých hotových motivů je vždy pocit "autorství" příjemnější. Drupal obsahuje vzhledové téma Stark, které je graficky velmi chudé a nabízí tak prostor pro vlastní invenci.

Další zajímavou oblastí je využití šablon, které tvoří kostru celého layoutu. Systém je napsán ve skriptovacím jazyku PHP a funguje jako zajímavá skládanka. Dokonce bych řekl, že díky systémovému zpracování šablon a jejich logistice je Drupal názorným příkladem pro výuku dynamických webů.
V závěru knihy se dostane i na aktuální téma e-shopu. Pomocí projektu Übercart je možné Drupal rozšířit o intenetový obchod, který nabízí běžné virtuální prostředí pro nabídku i možnost nákupu. Autor rozšíření systému popisuje velmi podrobně, je vidět, že zde má Drupal velký potenciál. Projekt e-shopu je tak možné navázat na firemní web jako součást, která působí velmi přirozeně.

Publikace je poměrně rozsáhlá a navíc obsahuje CD se systémem včetně češtiny, doplňky Drupalu a další vhodné nástroje.
>>>>>

16-07-2011

Na Timovi
Ve světě