it´s too late to be late again

Články



Wikepage je wiki


Jednoduchý publikační systém na principu wiki.

Zajímavý dynamický web, který Wikepage představuje, jde podobným rozvojem jako TiddlyWiki. K dispozici je v režimu Open Source, lokalizován do několika jazyků, strukturou podobný ostatním systémům. Až na jednu podstatnou věc, nepracuje totiž s databází, ale pouze s textovými soubory. Ty se tvoří automaticky při novém zapsání stránky a mají formát TXT. Celý systém je v PHP. Prakticky není nutné použít protokol FTP, publikování je možné provádět přímo z rozhraní.

Pro uživatele, který s wiki zatím nepracoval, může být WikePage v řadě kroků zmatečný. Stejně jako u TiddlyWiki, se zápisem do HTML kódu se prakticky nesetkáte. Veškeré formátování a odkazy se tvoří wiki jazykem, který využívá již zaběhnuté značky jako například hvězdičky, lomítka, hranaté závorky apod. Se slovním spojením si poradí také po svém – používá zde podtržítko (underline), kterým spojuje jednotlivá slova. V TiddlyWiki to nutné nebylo, nicméně některé RSS čtečky nedokázaly správně načíst víceslovné linky. Trochu jsem bojoval s odkazy, které byly schovány pod textem. Jestliže použiji zápis [http://chytraktim.cz/|ChytrakTim.cz], link nebude fungovat, protože je vnímán jako dvojí použití stejného odkazu. Správně musí být uveden název bez doménové struktury, například [http://chytraktim.cz/|Chytrák Tim].
Základní web je anglicky, ale z domovských stránek je možné stáhnout i češtinu. Ta po rozbalení obsahuje dva adresáře, které se překopírují do struktury webu a v souboru index.php se nastaví použití cs.

Design není špatný, ale určitě jej budete chtít změnit. Potřebný soubor s kaskádovými styly (style.css) najdete v adresáři Theme, a poté se můžete pustit do úprav. Vzhledem k uspořádání layoutu webu doporučuji průběžnou kontrolu změn, nebo přípravu nového stylu. Trochu otravný může být banner v zápatí stránky. Je možné jej zrušit nebo změnit použitím vlastního obrázku a odkazu. Tabulky se tvoří velmi jednoduše, nápověda je již přímo na stránkách, které budete upravovat.

K čemu je vlastně možné Wikepage používat? Rozhodně se nehodí na rozsáhlé publikační weby, ale spíše na osobní blogy nebo menší galerii. Fotografie stačí umístit do kořenového nebo jiného adresáře a zapsat cestu k němu. Na rozdíl od TiddlyWiki, kde stačí statický webhosting, je nutné použít server s PHP, což je trochu dražší. Stále ale ušetříte za databázi, což mohou být i desítky korun měsíčně. S validním kódem také příliš nepočítejte, ale i přes poměrně velký počet chyb pracuje web velmi spolehlivě.
>>>>>

01-01-2008

Na Timovi
Ve světě