it´s too late to be late again

Články



Naučte se fotografovat dobře s filtry


Autor: Lee Frost
Vydal: Zoner Press, 2006

Naučte se fotografovat dobře s filtry Nevím, jaké máte zkušenosti s fotografováním za pomoci filtrů, ale pokud začínáte, uvedená kniha je ideálním vstupem. Přestože se řada lidí domnívá, že s příchodem digitální fotografie klasickým filtrům odzvonilo a jejich role se začíná překlánět k softwarovým úpravám, skutečnost taková naštěstí není.
Dosud jsem používal polarizační filtr, nyní začínám s přechodovým. Fotografie exponované přes filtry jsou opravdu jiné, regulace světla díky manuálnímu nastavování dělá divy. I tuto možnost lze nahradit pomocí fotoeditorů, ale vždy mám pocit, že to jde tak trochu poznat. Proto se také investice do těchto malých sklíček vyplatí, přestože nejsou příliš levné.

Proč o tom píšu? Frostova publikace je totiž vynikajícím průvodcem pro výběr i použití správných filtrů podle zájmů fotografa. Pokud chcete fotit zajímavě, hrát si se světlem, regulovat stíny, nebo jenom volit barevné tónování, na všechno tu najdete recept. Skalní fotografové nedají na klasický přístup dopustit, přestože většina optiků již dávno přešla na digitální fotografii. Používání filtrů je velmi chytrý kompromis, který ale vyžaduje alespoň mírné teoretické znalosti. A tak se můžete dočíst, že i černobílá fotografie má právo na filtrování, že je můžete dokonce mezi sebou kombinovat, že existují i různé stupně, které ovlivňují clonu v expozici, nebo že změkčující filtry vytvářejí náladu na snímku.

Kniha je plná velmi pěkných fotografií, které věrně charakterizují použitou techniku a umožňují srovnávat. Jestliže fotíte příležitostně, možná vám filtry připadají zbytečné, ale pokud často hledáte motivy v krajinné fotografii nebo rádi experimentujete, určitě si publikaci přečtěte.
>>>>>

03-03-2008

Na Timovi
Ve světě