it´s too late to be late again

Články



Publikační systém Webnode


Chcete mít svůj web, který bude zajímavý, pěkný a technicky dobře zajištěn?

Revoluční nabídka pro tvorbu webů je tady. Nejdříve musím připomenout, že podobná služba je k dispozici díky serveru estranky.cz již několik let. Nikdy se mi ale moc nelíbila, neboť vede k určité uniformitě, kde většina stránek je ve snadno poznatelné šabloně.

Systém Webnode jde mnohem dál. Nabízí totiž kompletní webovou strukturu, která má výrazný dynamický charakter a umožňuje orientaci stránek do mnoha směrů. Chcete blog? Není problém jej zřídit. Nebo vás láká klasická prezentace osobní i firemní? Opět zde najdete vše potřebné. Diskusní fórum, fotogalerii, zkrátka běžnou nabídku pro většinu stránek.

Screen webu ve WebNode

Na rozdíl od jiných, již hotových publikačních systémů, zde nic neinstalujete, pouze vybíráte služby, které chcete používat. Zajímavý je přístup k designu celého webu. K dispozici je velké množství kombinací šablon v barevném i tónovém ladění. Navíc je možné si vybraný motiv upravit podle sebe, autorská práva poskytovatele to umožňují. Veškerá činnost probíhá online, což znamená, že nemusíte nic stahovat na lokální počítač a web upravíte z libovolného místa připojeného k Internetu. Po registraci (trvala trochu déle) se přihlásíte a následná administrativa webu je již poměrně snadná. Ostatně celé redakční prostředí je velmi pěkné, je z něj cítit lehká chuť nakousnutého Mac jablíčka. Nevím, v jaké platformě autoři pracují, ale tuto nenápadnou propagaci bych uvítal.

Nejhezčí dárek nakonec. Jestliže chcete, můžete používat vlastní doménu (www.domena.cz). Tato nabídka je podle mne asi nejzajímavější, hosting je totiž i v tomto případě zdarma, což může znamenat velkou ránu pro placené servery. Služba je funkční od začátku roku 2008, samozřejmě se nabízí otázka, jak bude vypadat finanční stránka celého projektu po určité době. Nicméně, nyní je možné získat také placenou verzi, proto je šance, že ke zpoplatnění základní nabídky nikdy nedojde. Web neobsahuje žádné reklamní bannery ani proužky, pouze textový odkaz na stránky poskytovatele. Ten ale najdete i v jiných systémech, zvyšování pageranku tímto způsobem nijak nepohoršuje. Naopak je poděkováním za bezvadné služby ve stylu Web 2.0.

02-04-2008

Na Timovi
Ve světě