it´s too late to be late again

Články



Sector – novinka mezi publikačními weby


Redakční systém pro osobní blog i prezentační webové stránky si pozornost rozhodně zaslouží.

Velmi zajímavý systém pro publikování pomocí webových stránek vznikl nedávno díky studentům sokolovského gymnázia Zdeňku Štefanovi a Miroslavu Strnadovi. Nabízí běžné redakční rozhraní s uveřejňováním článků, novinek, anket, galerií a personalizací osobních účtů. Vstup do prostředí je jednoduchý, celá struktura stojí na několika odkazech, které jsou přístupné po přihlášení.
Pro administrátory i autory článků není problém všechno okamžitě pochopit, stačí vložit jeden prvek. Všechny další kroky jsou velmi podobné, jejich intuitivnost je třeba opravdu pochválit. Psát web pro sebe je záležitost osobního přístupu, ale nabídnout publikační systém veřejnosti znamená vysokou empatii vzhledem k uživatelskému prostředí. To se podle mne docela povedlo. Web je psán v XHTML, což ukazuje, že je možné z tohoto kódu vycházet i ve složitějších konstrukcích. Zcela v duchu současných webů neobsahuje žádné rámce, má rozumně nastaveny rozměry layoutu a navíc je validní podle W3C. To se o řadě publikačních systémů říct nedá.

Chytrák Tim na Sectoru

Technické zpracování (autor Zdeněk Štefan) vychází ze spolupráce PHP a databáze MySQL. Všechny soubory, které web tvoří, jsou umístěny v kořenovém adresáři a jejich názvy věrně vystihují funkce, které využívají. Databáze je tvořena pomocí instalačního souboru, což znamená, že se o ni nemusíte prakticky vůbec starat. Obsahuje 14 tabulek s pojmenováním v češtině a jejich struktura je velmi jednoduchá. Jsou zde přednastaveny adresáře galerie a data, které jsou prázdné a čekají na vaše soubory. Adresář hesla obsahuje kontrolní obrázky pro diskusní příspěvky, img a css řeší design. Pokud si stáhnete další motivy, právě zde je můžete měnit.

Design webu (autor Miroslav Strnad) je zpracován tak, aby byl snadno použitelný, několik motivů je ke stažení na domovské stránce systému. Jsou sestaveny v zajímavých barevných konstrukcích a tónovém ladění. Pokud chcete, můžete si vzhled upravit podle vlastních představ, omezení zde žádné není. Ale i nabízená grafická témata si určitě najdou své příznivce, jejich zpracování je na velmi dobré úrovni.

Celý systém je ve dvou verzích. Jedna řeší skupinové účty, kde je možné mít několik redaktorů a je vhodná například pro stránky tříd nebo zájmových skupin. Druhá verze je omezena pouze na jednoho autora příspěvků a její využití je především pro osobní stránky nebo blogy. Technické požadavky jsou stejné, proces administrace také. Instalační sada (1,4 MB) obsahuje manuál v několika formátech, jeden je přístupný i online na domovském webu. Popisuje podrobně celý postup, navíc je zde návod pro konkrétní freehosting na serverech IC.cz a Webzdarma.cz. V případě testování na localhostu si dejte pozor na SESSION. Web funguje správně, ale lokální server nemusí umět zpracovat session_start(), což se projevuje především při přihlašování do redakčního rozhraní a v náhledu webu. Ale na hostitelských serverech by žádný problém nastat neměl.
>>>>>

02-05-2008

Na Timovi
Ve světě