it´s too late to be late again

Články



SEO – optimalizace pro vyhledávače


Autoři: Jennifer Grappone, Gradiva Couzin
Vydal: Zoner Press, 2007

SEO – optimalizace pro vyhledávače SEO (Search Engine Optimalization) se stává stále více marketingovým lákadlem v nabídce i poptávce při zpracování webů. Bohužel, i lehce tajemnou a chimérickou oblastí. O co vlastně jde? Optimalizace kódu stránky umožňuje serverům lépe vyhledávat konkrétní weby a ve výsledcích je umisťovat na přední místa. Vyhledávače pomocí různých nástrojů procházejí webovou stránkou a vyhledávají vámi zadaná slova. Pokud je najdou, určí jejich prioritu a ve výpisu se objeví příslušný odkaz. Asi každý majitel nebo provozovatel webů si přeje mít své internetové prezentace na prvních místech. Správné umisťování klíčových slov, jejich výběr a příprava HTML kódu pro prolézání vyhledávacími roboty tento požadavek řeší.

Kniha je psána srozumitelně, prakticky pro začátečníky. Poměrně komplexně popisuje důvody pro SEO, zaměřuje se hlavně na otázku PROČ. Odpovědi na dotazy typu JAK zde moc neočekávejte, kniha má spíše manažerské než technologické pojetí. Jednotlivé kapitoly jsou částí větších tématických celků, které řeší problémy SEO v širším kontextu ve vazbě na význam webu. U každé části se vychází z předpokladu, že víte, co chcete. To znamená, že nejde ani tak o technické zpracování, ale především o význam a uplatnění. Je zajímavé, že se nikde neobjevují konkrétní příklady, snad kromě krátkého zápisu souboru robots.txt.
Autorky (skutečně, obě jsou ženy!) mají podle anotace v úvodu s aplikací SEO velké zkušenosti a na obsahu knihy to je znát. Příkladem je důležitá kapitola o klíčových slovech. Naivní představa, že řešením pro vyhledávače je pouze zápis v meta informacích pod keywords, dostává trochu jinou dimenzi. Jednak je důležité vědět, jaká klíčová slova skutečně použít, aby splnila svůj účel, a dále je nutné přijmout skutečnost, že práce vyhledávače v úseku HEAD nekončí a pokračuje i v textu pod zápisem HTML. Dalším zajímavým prvkem je vztah SEO a technologie Flash nebo JavaScriptů, popř. role robotů pro vyhledávání. A tak by se dalo pokračovat, možná bude vhodnější, i přes drobné korekturní nedostatky, knihu přečíst.
>>>>>

21-05-2008

Na Timovi
Ve světě