it´s too late to be late again

Články



Komunitní web a tagy


Několik slov o sociálních sítích a zajímavých vlastnostech.

Nedávno jsem si konečně zaregistroval záložkování odkazů na Del.icio.us. K sociálně zaměřeným webům zatím žádný vztah nemám, protože je prakticky nepotřebuji. Snad kromě Last.fm, ale to je dáno spíše mým vztahem k hudbě než potřebou něco s někým sdílet. A také LMS Moodle na různých serverech, což vychází z mé profese.
Že se Internet pomalu ale jistě do sociálních sítí proměňuje, je nevratný děj. Komunitní prostředí se vytváří tak, aby oslovilo mladou generaci. Tato strategie vychází, neboť potřeba online komunikace, zejména v pubertálním věku, žádá sounáležitost minimálně ve vztahu peer to peer. Když se k tomu přidá oblast profesní, která může sloužit konkrétním cílům, je zřejmé, že internetová izolovanost trochu ustupuje.

Tagy

Vrátím se k Del.icio.us. Nebudu jej popisovat, snad jedině, že je pouze v anglickém jazyce. Ale záložkování je opravdu tak pohodlné, že jazyková bariéra zde prakticky není. Mne ale zaujala dobrá úroveň tagování. Tagy jsou klíčová slova, která charakterizují vybraný článek. Jejich význam je v několika směrech. Na jedné straně vám umožňují třídit články pod odkazy podle jejich zaměření. Na druhé straně se stávají systémovou záležitostí celého prostředí, neboť ukazují nejčastěji používané termíny pro označování. Dochází tak k zajímavému organizování napříč celým systémem bez ohledu na lokalizaci nebo původ. A v případě zájmu i k otevřené platformě pro networking.

Když jsem psal první lokalizaci TiddlyWiki do češtiny, slovo tag jsem přeložil jako téma. Vhodnější název je asi kategorie, ale v posledním překladu jsem už nechal původní slovo tag. Jednak se stává součástí českého slovníku, a dále mi jakýkoli jiný výraz již připadá zbytečný. Navíc se tagy dostávají i do publikačních systémů. Jejich přínos je také v rychlosti při vyhledávání informací, fungují totiž jako filtr. Mají v sobě ale jednu skrytou záludnost. Na rozdíl od klíčových slov (keywords), která nastavuje webmaster do hlavičky webu, tagy zavádí autoři příspěvků. Je pouze na jejich uvážení, na které články budou ukazovat. Princip sociálních webů stojí na myšlence, že přístup uživatelů je seriózní. Pamatujme na to!

03-06-2008

Na Timovi
Ve světě