it´s too late to be late again

Články



Mistrovství v PHP5


Autoři: Andi Gutmans, Stig Saether Bakken, Derick Rethans
Vydal: Computer Press, 2005

Mistrovství v PHP Hned na začátku musím říct, že se jedná o jednu z nejkomplexnějších publikací o PHP. Rozsah téměř 650 stran ukazuje, že se ve využití PHP zabrousilo do mnoha oblastí. První kapitoly jsou vhodné pro většinu uživatelů a tvůrců webů. Základní algoritmické principy jsou vysvětleny srozumitelně a není problém pochopit funkčnost již při čtení. Navíc jsou příklady použitelné pro okamžité procvičení. Z webu vydavatele si stáhněte příslušné soubory a můžete se pustit do studia. Mně vyhovuje, že se autoři nezaměřili primárně na tvorbu internetových stránek, a že jde opravdu o programování.

Část, která se týká databáze, je zaměřena na MySQL, a dále na nově implementovanou databázi SQLite, která je součástí PHP5 již v defaultním nastavení. Jde vlastně o podobný přístup jako u souborových databází, využívají se ale textové SQL dotazy a skriptování PHP. Pro základní výuku SQL databází jde určitě o zajímavý zdroj.
Kapitola o XML je také velmi podrobná. I když v řadě případů stačí použít vestavěnou funkci SimpleXML(), alespoň si uděláte představu, o co vlastně u formátu XML jde.
Regulární výrazy patří určitě k obtížnějším tématům, zdaleka ne každý programátor může říct, že se v nich dokonale vyzná. I proto mají v knize své místo. Jde o téma, které se objevuje ve většině publikací i PHP, ale tady je zpracováno opravdu detailně.
Práce s grafickou knihovnou je velmi zajímavá a z obsahu kapitoly jsem nadšen. Jde o mou oblíbenou oblast v PHP, proto jsem ji pročetl jako první. Moc pěkná, zejména kapitola o EXIF informacích. Je o tom i jiný článek, využití je totiž velmi efektivní.
Objektové programování je zde ve dvou úrovních. V té první se hlavně opakuje základní objektové pojetí a studium této kapitoly bohatě stačí pro pochopení pojmu objekt. Další část je určena pro pokročilé uživatele a opírá se o návrhové vzory. Jde o téma, které je v publikacích většinou řešeno dost povrchně a je nutné hledat na Internetu. Tady se objevilo velmi detailní zpracování, které jasně ukazuje, proč PHP k objektovým jazykům patří.
Pokud si libujete v Příkazovém řádku, je kapitola o skriptování v tomto prostředí určena právě vám. Jde o dost obtížnou oblast, neboť zde může chybět základní představivost o tom, co se vlastně provádí. Ale výsledek za to stojí, především jde o urychlení práce programů.

Řada doplňků knihu zakončuje, navíc zde najdete i licenční kód pro 90denní zkušební verzi vývojového prostředí Zend Studio. Jde o aplikaci pro náročnější uživatele, pro běžné testování skriptů z knihy vám postačí jednodušší program typu PSPad. Kniha skvěle navazuje na jinou publikaci Programujeme profesionálně v PHP. Přestože se zde řada témat opakuje, důležitý je jiný styl autorů a posun k PHP5. Vyšla již ve dvou vydáních a určitě je o ni velký zájem.
>>>>>

17-11-2008

Na Timovi
Ve světě