it´s too late to be late again

Články



Budujeme školní web


Autor: Ondřej Neumajer
Vydal: Computer Press, 2005

Už na začátku musím říct, že se jedná o knihu, která má pouhých 130 stran. To je dost důležitá informace vzhledem k problematice, kterou sleduje. Rozsáhlejších knih o webdesignu je na trhu víc než dost, tato se od nich výrazně liší. Je zaměřena na využití webů pro prezentaci škol a autor začal velmi dobře již ve své předmluvě větou, že "školní weby jsou během na dlouhou trať".

Publikace je rozdělena do 5 hlavních kapitol. První dvě kapitoly – "Plánujeme školní web" a "Pravidla dobrého webu aneb co by měl Webmaster znát" jsou vhodným úvodem do světa webových stránek a Internetu. I člověk méně znalý tvorby webů musí po přečtetí těchto dvou kapitol uznat, že jsou napsány srozumitelně a pochopitelně.
Další kapitola je o nápadech pro školní web, a především je motivací pro hledání nových prezentací škol na Internetu. Předpokládám, že autor to vnímá stejně, neboť je jasné, že nemá šanci do publikace dostat všechny reprezentativní vzorky možných designerských typů. Navíc jsou zde černobílé obrázky, což je u knihy o webech škoda, i když to má určitě vliv na příjemnou cenu. Tady je to ale velmi dobře ošetřené, neboť u každého obrázku je uvedena adresa původního webu, tudíž není problém jej kdykoli pořádně prostudovat.
Čtvrtá kapitola je lehce úřední, aby čtenář nezapomněl, že se při čtení pohybujeme ve virtuálním školním prostředí. Autor zde upozorňuje na různá nebezpečí publikování na webu. To je důležité právě proto, že se jedná o činnost svobodnou a nezávislou (navíc jednoduchou, s minimálními náklady).
Poslední kapitola popisuje redakční a publikační systémy. Jde o dynamické pojetí prezentace školy, bohužel, přece jenom náročnější na technické a administrátorské zabezpečení. Z obsahu ale jednoznačně vyplývá, že tento způsob tvorby školních webů má budoucnost, která není příliš vzdálená.

Osobně jsem za tuto knihu velmi rád, při prvním čtení mi na to stačil jeden večer. Je psána s nadhledem, zkušeností a místy vtipně. Co oceňuji zejména, je skutečnost, že i weby, které jsou pojaty jako nevhodné, autor nijak nezatracuje ani nezesměšňuje, pouze konstatuje, v čem vidí problém. To vnímám jako inspiraci, ne jako kritiku. Knih o webdesignu jsem četl poměrně hodně a stejně jako i jiní, dokázal bych pojmenovat, co by zde ještě mohlo být. Ale možná zbytečně, vzhledem k tématu mi to stačí.
Knihu je možné objednat na www.cpress.cz za výbornou cenu 159 Kč.
>>>>>

25-05-2005

Na Timovi
Ve světě