it´s too late to be late again

Články



PHP 5 a MySQL 5 – průvodce webového programátora


Autor: Michael Kofler, Bernd Öggl
Vydal: Computer Press, 2007

PHP 5 a MySQL 5 – průvodce webového programátora Název celkem vystihuje cíle, které kniha sleduje. Autoři se opravdu zaměřili především na weby a úvodem do programování se příliš nezdržovali. Vzhledem k rozsahu publikace jde o zajímavý přístup, z 598 stran je základům PHP věnována necelá stovka. Ale proč ne, když existuje mnoho jiných knih s podobným zaměřením, které řeší hlavně programovací jazyk.
V prvních částech najdete přehled matematických, řetězcových a datových funkcí nebo vstup do objektového programování s ukázkami tříd. Programovací techniky jazyka PHP jsou již obsáhlejší kapitolou, v nabídce je například bezpečnost nebo použití XML. Velká část je věnována databázím, především MySQL, ale najdete zde i obecné pojetí relačních databází a základy jazyka SQL. Používání aplikace phpMyAdmin je běžnou záležitostí, přesto autoři nabídli i zde podrobný popis funkcí, konfigurace i správy.
Zajímavou kapitolou je povídání o funkci GIS, což je zkratka pro Geografické Informační Systémy, zde ve spojení s MySQL databází. Jde o dost složitou oblast, která potřebuje podrobnější studium. V datech je zeměpisná geometrie velmi těžce představitelná a její modelování do map snad ještě komplikovanější. Zkrátka, téma pro opravdové fandy.
Poslední část se věnuje ukázkovým projektům, opět velmi podrobně. Nabízí programování internetových anket, databázi obrázků a diskusní fórum. Mně se líbila webová RSS čtečka, tady je malá ukázka. Projekty se opírají o databázi MySQL a jsou popsány tak, že je můžete začít používat. Nejde o žádné cvičné skripty, ale o funkční webové celky, které je možné připojit k již existujícím stránkám. Galerie obrázků je propracována až k EXIF informacím, nabízí uživatelské rozhraní i návrh celé databáze.

Je asi jasné, že nejde o knihu pro začínající programátory, ale o nabídku hlubších řešení. Podle mne musí zaujmout i zkušenější uživatele PHP, hlavně v oblasti databází. A zmíněná oblast GIS, to je opravdový zákusek.
>>>>>

17-12-2008

Na Timovi
Ve světě