it´s too late to be late again

Články



Nikdykde


"…nikdy si nepomyslela, že bude dost statečná nebo dost vyděšená nebo dost zoufalá, aby se toho odvážila. Ale natáhla ruku k jeho hrudi a otevřela…"

Že pod Londýnem nic není? To si můžete myslet jen do doby, než si přečtete knihu Neila Gaimana Nikdykde. Pod ulicemi, po kterých se volně procházíte totiž pulsuje jiný život. Má svá pravidla, obyvatele, příběhy a stanice metra.

Jediným pojítkem mezi Nadlondýnem a Podlondýnem je Richard Mayhew, který zachrání život Dvířce a tím otevře pro něj nový svět. Najednou musí řešit situace, které probíhají v kanálových ulicích a proti své vůli se stává objektem zájmu krys a krysomluvčích, nájemných vrahů pánů Croupa a Vandermana, markýze de Carabase nebo anděla Islingtona. Mění se v Bojovníka, protože zabije Bestii a nakonec se vrací do svého Nadlondýna. Je ale příliš pozdě, aby mohl spokojeně prožívat své povýšení v zaměstnání, nový zájem Jess a možná i víc. Existuje jen jedna cesta, dolů zpět, kde čeká Opat se svými dominikány, Starý Bailey, Lord Krysomluvčí, mnoho dalších a Dvířka.

Po nedávném přečtení knihy UnLunDun jsem se na Nikdykde opravdu těšil. Příběhy spolu nijak nesouvisí, ale mají společnou nit. Jiný svět, který je vedle nás a někteří do něj možná mohou. To vás také napadne, až knihu strávíte. A Londýn, kromě svých osudů, má navíc i to tajemné metro.

01-01-2009

Na Timovi
Ve světě