it´s too late to be late again

Články



Databáze SQLite


Zajímavá databáze, která odhaluje kód pro archivaci dat pomocí PHP bez velkých nároků na prostředí.

PHP5 přináší i jednu výraznou novinku do světa databází. Má v sobě implementovánu službu pro SQL, která patří mezi souborové databáze. Zjednodušeně bychom mohli SQLite přirovnat k databázi MS Access, která je rovněž uložena do souboru. Nejde ale o alternativu. Rozdíl je obrovský, MS Access má výborné grafické zpracování, které umožňuje komfortní práci ve velkém rozsahu, má výrazné kontrolní mechanismy v integritě dat a další uživatelsky pokročilé vlastnosti. Zároveň slouží jako rozhraní pro databázový stroj JET od Microsoftu.

SQLite je založena na klasickém dotazovacím stylu práce, který je podobný ostatním SQL databázím. Na rozdíl od serverových aplikací umožňuje ukládání do jednoduchých souborů, které lze otevřít v libovolném editoru HTML nebo notepadu. Výstup dat probíhá prostřednictvím internetového prohlížeče. Její možnosti jsou také proti MS Access výrazně slabší, ale o to vůbec nejde.
Pro mne je zajímavá jako výukový materiál pro SQL databáze a jejich strukturu. Díky tomu, že je součástí PHP5, je spustitelná na localhostu bez potřeby vzdáleného serveru s databázovým prostorem. Skripty jsou ve formátu PHP, pouze vzniklé databáze mají označení soubor.db.

Výstup dat z databáze SQLite

Nejdříve je nutné si ověřit, zda váš PHP stroj má tuto službu otevřenou. Kontrola se provede pomocí souboru php.ini, například v prohlížeči přes funkci phpinfo(). Jestliže výpis potvrdí její nastavení, můžete začít psát databázi v kódu PHP. Já používám kombinaci Vertrigo, která SQLite podporuje bez problémů.
Co vlastně potřebuji? Je to velmi jednoduché, celá databáze se váže na tři soubory. Dva slouží pro vstup a výstup dat (php), jeden jako textové úložiště (db).

V odkazu uvádím dva jednoduché skripty. První databázi tvoří a zároveň krmí potřebnými daty, druhý ukazuje výstup do prohlížeče. Opravdu velmi zajímavý typ jednoduššího zpracování dat.
>>>>>

23-01-2009

Na Timovi
Ve světě