it´s too late to be late again

Články



JavaScript krok za krokem


Autor: Steve Suehring
Vydal: Computer Press, 2008

JavaScript - krok za krokem Kniha z edice Krok za krokem je vlastně učebnicí, která má za cíl naučit čtenáře používat JavaScript jako programovací jazyk. Jestliže s programováním začínáte, máte zde k dispozici vynikající a nenáročnou platformu, ve které můžete okamžitě sledovat výsledky své práce. Autor se ve svých ukázkách opírá o prostředí MS Visual Studio a Eclipse. Podle mne trochu zbytečně, pro pochopení stačí mnohem jednodušší a přístupnější programy, např. PSPad a libovolný prohlížeč. Pokud to ale myslíte s programováním vážně a nejde vám pouze o psaní scriptů pro weby, Visual Studio se určitě vyplatí. Je ke stažení zdarma na stránkách Microsoftu a způsob práce je blízký i dalším jazykům (Visual Basic, C#, ASP.NET).

Struktura celé knihy je členěna podle obtížnosti, která postupně narůstá, až skončíte u ne zcela jednoduché aplikace AJAX. S JavaScriptem se začnete seznamovat ve 3. kapitole, která prezentuje základní syntax. Postupně se dostanete k proměnným a operátorům, autor zde opět používá ukázková řešení, která doporučuji vyzkoušet.
Další část je už opravdu programovací, půjde o proniknutí do podmíněných příkazů a cyklů. Pochopení této problematiky je vstupní branou do programování obecně, jestliže vám budou uvedené postupy jasné, můžete jejich principy využívat v libovolném jazyce.
Až se naučíte používat a psát funkce, dostanete do rukou nástroj, který je opravdu silný. Není problém vytvářet jednoduché aplikace i pro webovou stránku, navíc všechny aktualizované prohlížeče podporují JavaScripty celkem bez problémů. U prohlížečů se musím zastavit, pokud něco nebude fungovat, ještě to nemusí znamenat, že máte v kódu chybu. JavaScript je výrazně klientský programovací jazyk a je na použitém prohlížeči závislý. Asi poslední podivně se chovající browser byl Internet Explorer 6, od verze IE7 by mělo být vše v pořádku.
Jestliže o JavaScriptu hovoříme jako o objektově orientovaném jazyku, je nutné pochopit, co to vlastně objekty jsou. V knize jim je věnován dost rozsáhlý prostor, což je výborné. Opět se problematika hodí do dalších jazyků. Poměrně specifickým termínem je zde tzv. DOM, což je zkratka pro objektový model dokumentu.
Integrace JavaScriptů do uživatelského rozhraní je vlastně aplikace do webů. Jde o jednoduchou práci s obrázky i o složitější závislosti typu cookies. Pro webmastery je vhodná kapitola JavaScript a CSS. Vazba mezi kaskádovými styly a skriptováním existuje, proč ji nevyužít? Obzvlášť dnes, kdy se hodně využívají javascriptové knihovny. Závěr knihy patří již zmíněnému AJAXu a dokumentu XML. Výborné záležitosti, které ale určitě nebudou pro začátečníky.

Kniha je psána jednoduše a přehledně, bohužel občas s drobnými chybami, které vznikly při překladu. Těch je ale jenom několik, na obsahovou kvalitu nemají žádný vliv. I když malá Errata by zde asi nevadila. Javascriptový jazyk se hodí například pro úvod do programování na základních školách, tato publikace může být i zajímavou metodickou příručkou pro učitele.
>>>>>

12-05-2009

Na Timovi
Ve světě